Home > Blogs > Gratis stress-test – Coaching by Mirte

Gratis stress-test – Coaching by Mirte

Ik herinner me het nog als de dag van gisteren. Ik las de brief in m’n hand, het zweet brak me uit. De paniek schoot door m’n lichaam. Help, ik moet naar de bedrijfsarts! Ik moet een gesprek gaan voeren met iemand langer dan 5 minuten, dat lukt nog helemaal niet! Wat moet ik zeggen? Straks moet ik weer aan het werk, dat kan ik niet! Straks gelooft hij me niet….

Kortom, stress…..alsof je dat nog niet genoeg hebt tijdens een burn-out….

Stress om de bedrijfsarts

Als je, als werknemer, enige tijd thuis zit met een burn-out, zul je op een gegeven moment een oproep krijgen voor de bedrijfsarts. De bedrijfsarts moet gaan inschatten wat er precies aan de hand is en wanneer er weer begonnen kan worden met re-integratie. De bedrijfsarts heeft een adviserende rol naar jou en naar de werkgever. Het kan goed zijn dat je een fijne bedrijfsarts hebt, die je prima begeleidt en adviseert. Dat is superfijn! Voor mij persoonlijk waren de afspraken met de bedrijfsarts een enorme bron van extra stress, en heeft het mijn herstel zeker niet bevorderd. Daarom wil ik graag wat advies met je delen hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Bereid je voor

Tijdens een burn-out kan het erg moeilijk zijn om je te concentreren, iets te onthouden en je hoofd erbij te houden. Bereid je daarom goed voor op het gesprek. Schrijf van te voren precies op wat je klachten zijn en wat je daardoor niet kan. Bijvoorbeeld: Ik kan me slecht concentreren en kan daarom maar 5 regels lezen, of: Ik ben verschrikkelijk moe en kan daardoor niet veilig autorijden. Schrijf ook de eventuele vragen op die je hebt voor de bedrijfsarts. Houd in gedachten dat bedrijfsartsen werken met protocollen. Het protocol voor burn-out is hetzelfde als voor lichte stressklachten en overspannenheid. Maar natuurlijk geldt voor een burn-out een veel langere hersteltijd. Maak de ernst van je klachten dus echt duidelijk.

Houd je niet groot

Je hebt niet voor niets een burn-out dus je bent er een ster in: jezelf groot houden. Doe dit niet! De bedrijfsarts kent je niet, en gaat uit van jouw verhaal. Wees dus eerlijk en duidelijk en maak het niet mooier dan het is. De bedrijfsarts krijgt anders een verkeerd beeld van de situatie, waarmee je het risico loopt een verkeerd advies te krijgen. Wat weer stress oplevert…

Neem de leiding

Ik kreeg zelf ooit het advies van een vriendin: De bedrijfsarts doet zijn werk en gaat daarna naar huis, maar het gaat over jouw leven, jouw gezondheid, je toekomst. Deze opmerking was voor mij een omslagpunt. Ik begreep dat ik echt zelf de leiding moest nemen over de afspraken, de gesprekken, alles. Ik ben toen tijdens het volgende gesprek zelf met een voorstel gekomen hoeveel uren ik dacht te kunnen werken en hoe de opbouw zou moeten zijn. Hier werd positief op gereageerd. De grote stress die ik steeds had voor elke afspraak werd vanaf dat moment stukken minder.

Neem iemand mee

Al deze tips klinken simpel, maar als je in een burn-out zit, kan het erg lastig zijn. Neem dan iemand die je vertrouwt mee naar de gesprekken, die weet hoe het met je gaat, die je kan steunen, die je kan aanvullen en die voor je belangen kan opkomen mocht dat nodig zijn. Ook is het fijn om er iemand bij te hebben die meeluistert en je achteraf kan vertellen wat er precies gezegd is. 2 horen meer dan 1.

Hulp bij Burn-out

Mijn bedrijfsarts vertelde me dat het vanzelf wel goed zou komen, die burn-out.” Even lekker uitrusten en wat minder moeten van jezelf, dan komt het wel goed”. Hmmm, nou, nee, niet dus…..De tunnel werd alleen maar donkerder en donkerder. Zonder hulp is het bijna onmogelijk om uit een burn-out te komen. Stress, een lichte overspannenheid, OK, maar als je echt burn-out bent dan is het belangrijk om hulp te krijgen. De huisarts kan hierbij adviseren. Ik heb zelf hulp gehad van een psycholoog, een psychosomatisch fysiotherapeut en wat me pas echt inzichten heeft verschaft is het equine assisted coachen, gecoacht worden met behulp van paarden. Dit heeft me zoveel gebracht dat ik zelf inmiddels een opleiding heb afgerond en aan het werk ben als equine assisted coach. Wil je hier meer over weten? klik dan hier.

Gratis stress-test

Wist je dat je verschillende fases doorloopt voordat je uiteindelijk in een burn-out beland?

En weet je hoe je kan herkennen in welke fase je zit?

Heb je last van stress en wil je weten of je in de risico-fase zit? 

Vraag dan hier je gratis Stress-test aan!