FOMO: Wat houdt het precies in?
FOMO, je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat houdt FOMO nu precies in? In dit artikel leggen we het uit en geven we je tips om het te verhelpen.
Wat is precies de angst om iets te missen? Het wordt beschreven als een algemene bezorgdheid over het idee dat andere mensen misschien bevredigende ervaringen hebben zonder jou. Anderen gaan een beetje verder en beschrijven FOMO als een “sociale angst” die wordt gekenmerkt door een voortdurende behoefte om verbonden te zijn met de activiteiten van iemands vrienden of andere mensen.
Dit fenomeen komt vaker voor dan je misschien denkt. Hoewel de angst om iets te missen niets nieuws is, werd de term “FOMO” populair met de opkomst van sociale media. Mensen die dit fenomeen ervaren, zijn waarschijnlijk actief op sociale media, waar ze constant worden blootgesteld aan foto’s en status van kennissen die actief bezig zijn met iets en een soort ervaring hebben.
Hoe je FOMO in jouw leven kunt verminderen
Dit soort angst kan je in jouw persoonlijke en professionele leven tegenhouden. Volg deze stappen om de angsten te verminderen die je ervaart.
1. Geef toe dat je FOMO hebt.
Als je toegeeft dat je bang bent om de “leuke” dingen te missen, ben je in staat om je onzekerheid te erkennen en ben je klaar om het probleem onder ogen te zien.
We leven in een wereld vol sociale invloeden – en dat zal niet snel veranderen. Maar als je in staat bent om te erkennen dat deze invloeden een impact op jou hebben, is de kans groter dat je die impact maar tijdelijk laat zijn en gewoon verder gaat.
2. Neem een pauze van sociale media.
Klinkt bijna onmogelijk, toch? Maar te veel verbonden blijven met jouw sociale media-accounts is de belangrijkste boosdoener van FOMO. Gun jezelf een welverdiende detox op sociale media om de afleiding van jouw leven te minimaliseren.
Eerlijk gezegd, hoe minder tijd je aan sociale media besteedt, hoe minder tijd je eraan zult moeten besteden. Als je afstand kunt nemen van je sociale mediasites, zal je waarschijnlijk merken dat je niet zo vaak de neiging hebt om ze te controleren als vroeger.
3. Geniet van je tijd alleen.
Leer om vertrouwd te raken met het idee om te doen wat je eigenlijk wilt doen in plaats van wat je zou moeten doen. Uiteindelijk zal je veel gelukkiger zijn als je je eigen driften volgt in plaats van die van iemand anders.
Voel je niet schuldig als je je telefoon uitzet en geniet van je eigen gezelschap. Als je de mogelijkheid hebt om dit te doen, dan zijn andere mensen waarschijnlijk jaloers op je vertrouwen en veiligheid in het leven dat je besluit te leiden.
Koop niet omdat er iets nieuw is. Voel je niet onder druk gezet om iets nieuws te proberen, alleen omdat al het andere het doet. Neem verantwoordelijkheid voor jouw keuzes. En wees blij als je nieuwe dingen uitprobeert en als je besluit vast te houden aan datgene waarvan je weet dat het voor jou werkt.
4. Oefen mindfulness en leef meer in het moment.
Als je je meer bewust bent van wat je doet, kun je het huidige moment waarderen in plaats van te wensen dat je ergens anders was. Dit sluit goed aan de bereidheid om je huidige omgeving te accepteren en een actieve beslissing te nemen om te genieten van de mensen en dingen om je heen.
Als mensen in staat zijn om bewust te zijn en volledig aanwezig te zijn, is er niets te vrezen voor wat er elders gebeurt. Hoe vaak was je perfect tevreden met jouw dag tot het moment dat je sociale media opent om te zien dat jouw voormalige collega plezier heeft met vrienden? Breng jezelf terug naar het heden.
5. Ontwikkel een gevoel van dankbaarheid.
In plaats van dingen te verlangen die je graag had, oefen je om dankbaar te zijn voor de zegeningen die je momenteel hebt. Begin met het bijhouden van een dankdagboek.
Leven met een gevoel van dankbaarheid zal je helpen een gelukkiger mens te zijn en een objectief beter leven te leiden. Als je dit kunt doen, hoef je je geen zorgen te maken over wat er had kunnen gebeuren of wat er zou kunnen gebeuren, want je zult dankbaar zijn voor wat je hebt.