Home > Blogs > EFT, wat kun je ermee?

EFT, wat kun je ermee?

Reageer je wel eens heftiger dan je zou willen op bepaalde gebeurtenissen of mensen?

Voordat je het weet schiet je stress of emotie de lucht in. Hoe kan dat zo snel gebeuren? Waar heeft het mee te maken? En vooral, wat doe je er aan?

Eén van mijn favoriete technieken is EFT, omdat het snel werkt en omdat je snel bij de oorzaak van je stress of emotie komt en die aan kunt pakken. Ook voor mensen die hooggevoelig zijn is dit een zeer bruikbare methode.

Maar wat is EFT? En wat kun je ermee?

Wat is EFT?

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. Deze techniek brengt je emotionele reactie of je stressreactie terug naar proporties die passend zijn bij de situatie en die behapbaar zijn, en vaak verdwijnt de stressreactie zelfs helemaal.

Het is inmiddels een wetenschappelijk bewezen effectieve methode, die elementen uit de Oosterse geneeswijzen combineert met technieken uit de Westerse psychologie.

Hoe gaat EFT in zijn werk?

Eerst roep je een bepaald gevoel op, waar je mee zit, zoals spanningen of een emotie.

Met je vingers tik je vervolgens zachtjes op een aantal punten op je hoofd en je lichaam. Daardoor worden rustgevende en pijnstillende stoffen aangemaakt, en worden afvalstoffen afgevoerd.

Tegelijkertijd spreek je bepaalde zinnen uit die helpend zijn bij jouw proces.

Hoe werkt EFT in je hersenen?

Ons leven wordt voor het grootste gedeelte aangestuurd door ons onderbewustzijn. Dat betekent ook dat, hoe jij je voelt, voor het grootste gedeelte wordt bepaald door wat er in je onderbewustzijn is opgeslagen.

Als je dus negatieve ervaringen en overtuigingen over jezelf hebt opgeslagen, blijven die jouw huidige gevoel, stemming en spanningsniveau bepalen.

Het meest bepalend is de opslag die heeft plaatsgevonden in je jeugd, in de eerste acht tot tien jaar van je leven. Oud verdriet, oude angsten, oude boosheid of somberheid kunnen nog steeds actief zijn zolang je het niet geneutraliseerd hebt.

Je kunt je best doen met positief denken, mindfulness, sporten en noem maar op, maar als je je opslag niet verandert, blijft het invloed houden.

In het geval van een traumatische gebeurtenis helpt EFT om de negatieve emotionele lading los te koppelen van de herinnering. De herinnering blijft dan bestaan, maar de gevoelslading is verminderd of weg.

Hoe werkt EFT lichamelijk?

EFT pakt niet alleen de opslag aan in je hersenen, het werkt ook aan het oplossen van de verstoring in je energiesysteem in je lichaam, die als gevolg van een emotionele gebeurtenis ontstaan is.

De meridianen die we activeren lopen via het lymfestelsel, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Spanningen, emoties of piekeren zorgen allemaal voor de productie van afvalstoffen.

Omdat we deze fysieke component meenemen in de behandeling, lost je klacht sneller op. Je voelt meteen een rustig en ontspannen gevoel in je lichaam komen.

Waarbij kun je EFT toepassen?

Je kunt EFT toepassen bij een gebeurtenis die al heeft plaatsgevonden, een gebeurtenis in het nu of een gebeurtenis die nog moet komen. In alle gevallen zul je meer rust en vertrouwen gaan ervaren.

aafke-de-vries

Voorbeelden van toepassingen zijn:

 • Spanningen of stress
 • Paniek
 • (Heftige) emoties
 • Somberheid
 • (Traumatische) herinneringen
 • Belemmerende overtuigingen
 • Herhalende patronen, zoals je blijven aanpassen, jezelf wegcijferen, steeds de ‘verkeerde’ partner kiezen
 • Angst voor iets, bijv. hoogtevrees, faalangst, examenvrees
 • Spanningen op je werk
 • Fysieke spanningsklachten zoals vastzittende spieren, hoofdpijn, pijn in je rug, etc.
 • Toekomstige gebeurtenissen
 • Herstellen van overprikkeling
 • Slaapproblemen

EFT live, via beeldbellen, of via een online training

EFT kun je bij mij in de praktijk leren, maar het kan ook makkelijk via beeldbellen, omdat je leert het bij jezelf toe te passen. Ik laat je zien wat je moet doen en begeleid jou bij het uitspreken van de juiste woorden die op jouw situatie van toepassing zijn.

Na een aantal sessies kun je er zelf mee verder waardoor je niet afhankelijk blijft van mijn hulp om het toe te kunnen passen. Het maakt dus ook niet uit waar je woont, je hoeft niet persé langs te komen.

Wil jij onder mijn begeleiding leren hoe je snel en effectief je stress, negatieve emoties of blokkades kunt verminderen, en wil je je graag duurzaam beter voelen? Maak gerust een afspraak!


Dit is een bijdrage van Aafke de Vries