Home > Blogs > Eerste Hulp bij Stress en Burn-out

Eerste Hulp bij Stress en Burn-out

Een gesprek voeren over je stress of burn-out is altijd een goed idee. Want we weten dat het delen van je zorgen en het werken aan een structurele oplossing heel belangrijk is voor je herstel. Maak dus zeker een afspraak met een professional. Maar er zijn ook wat dingen die je zelf alvast kunt doen:

1. Het vertragen van je ademhaling geeft een lagere hartslag, verlaagt je bloeddruk en vermindert je stress. Voer de volgende oefeningen uit:

    • Tel het aantal ademhalingen dat je doet in 1 minuut. Is dit meer dan 10x? Doe dan zeker ook de volgende oefeningen.
    • Adem 4 tellen in, houdt het 4 tellen vast en adem dan 4 tellen uit. Herhaal dit 5x.
    • Adem 4 tellen in en 8 tellen uit. Bij het uitademen pers je je lippen samen zodat er een krachtig stroompje lucht naar buiten komt. Herhaal 5x.


Lees ook: Ademhalingsoefeningen voor thuis

2. Zoek in de appstore een metronoom App. Zet de metronoom op 40 tellen per minuut. Klap gedurende 2 minuten in je handen op elke tik van de metronoom. Doe je armen hierbij in rondjes naar buiten alsof je een horizontale 8 klapt.

3. Zet je timer van je telefoon op 2 minuten. Ga plat op de grond liggen (eventueel op een matje). Zet je timer aan en doe je ogen dicht. Blijf zo liggen tot de timer afgaat. Doe rustig je ogen open en blijf liggen. Als je wilt kunt je het een aantal keren herhalen. Bij het weer opstaan rek je je uit, draai je je op je zij (even kort blijven liggen) en duw jezelf daarna langzaam omhoog in zit. Blijf even zitten. Sta daarna op.


Interesse in Ademtherapie? Vind een ademtherapeut op Balansportaal.

Bekijk hier het aanbod van Stress- en Burn-out Coaches op Balansportaal


 

* Dit is een bijdrage van Marijke van Noort van Castellum Consult