Home > Blogs > Eerste hulp bij burn-out

Eerste hulp bij burn-out

 

Allereerst, je hoeft helemaal niets. Even gas terug, voor je verdergaat. Ook dit blog lezen hoeft pas als je er klaar voor bent. Neem de tijd om op adem te komen, letterlijk en figuurlijk. Want alles kan voelen als moeten, ook goedbedoelde adviezen. En als er iets is wat nu vooral niet zorgt voor herstel is het gevoel van iets moeten. Als je zover bent help ik je graag op weg naar een herstel na een burn-out. De eerste tips lees je in dit blog.

De huisarts is je vriend

Sein je huisarts in. Hij of zij kan echt vaststellen of het om een burn-out gaat of dat er misschien toch ook andere lichamelijke klachten zijn, zoals bijvoorbeeld hartklachten of hoge bloeddruk. Het is belangrijk om dat uit te sluiten of om ook daar op tijd bij te zijn. Bovendien kan een huisarts je doorverwijzen naar de POH, de praktijkondersteuner voor gesprekken over; En wat nu? Hoe verder?

Je werkgever en de ARBO

Wees eerlijk tegen je werkgever. Het kan ontzettend lastig zijn en je kunt er als een berg tegenop zien, maar het zorgt daarna voor rust in je hoofd. En dat is wat je nodig hebt. Je werkgever zal je afwezigheid/ziekte melden bij de ARBO dienst, waarna ook een gesprek met een ARBO arts zal plaatsvinden. Ook hier kijken veel mensen als een berg tegenop. Stap er met vertrouwen in en je zult zien dat het best meevalt. In eerste instantie neemt de instantie het eerste advies van de huisarts over en schrijven zij ook vooral rust voor.

Zet alles uit

Neem rust, telefoon uit, mail op automatisch antwoorden, doe niets dat met werk te maken heeft of andere dingen die stress opleveren. Doe een dutje in de middag, maar probeer wel een dagelijks ritme aan te houden. Het is heel makkelijk om je dagritme om te gooien en de dag te wisselen met de nacht, maar dat zal je gezondheid in the end niet ten goede komen. Mensen met kinderen of een hond zullen zich makkelijker aan een dagritme kunnen houden dan een alleenstaande. Probeer dan te bedenken waarvoor je dagelijks wil opstaan, bijv. lekker ontbijten, wat kleine boodschappen doen. Niet het grote werk, ga geen plannen maken voor het opruimen van de zolder of de schuur!

Buitenlucht helpt echt

Als je de energie en kracht kunt vinden, ga dan naar buiten en beweeg, neem vitamine D op en draai je gezicht naar de zon! Met een dagelijkse portie buitenlucht en beweging is het namelijk makkelijker om je ritme aan te houden. Ga je zitten mollen met de gordijnen dicht, dan kun je ‘s avonds mogelijk moeilijker in slaap komen. Ook hier geldt weer: houd het klein, een rondje met de hond, een korte wandeling door de wijk, of de boodschappen op de fiets of lopend doen. Als je elke dag wat boodschappen doet, hoef je niet te sjouwen, maar kom je wel elke dag even buiten en blijf je onder de mensen! Twee vliegen in één klap.

Wat heeft je lijf nodig

Ja, echt een dooddoener: eet gezond. Je lichaam heeft behoefte aan bepaalde stoffen uit voeding om je hormonen weer in balans te brengen. Door de langdurige stress is er een onbalans ontstaan in je aan en uit systeem. De “aan” hormonen, adrenaline en cortisol hebben overuren gedraaid en je serotonine en endorfine zijn waarschijnlijk aan de lage kant. Met bovenstaande tips en de juiste voeding kunnen vitaminen en mineralen zorgen voor een betere balans.

Handige leaflet met de eerste tips

Hierin lees je behalve deze tips ook wat je verder kunt doen als de energie een beetje terugkeert. Hoe ga je verder? Wat wil je niet meer en wat wil je juist wel? Wat heb je al die tijd gemist, en hoe herken je de valkuilen? De tips helpen je een betere versie van jezelf te worden, want ondanks dat je de eerste tijd misschien denkt dat je weer “de oude” wilt worden, is dat het laatste wat je moet willen. Want de oude jij kreeg niet voor niets een burn-out. Met je nieuwe wijsheid en inzichten ga je een beter gebalanceerd leven tegemoet.

Je kunt de leaflet SOS burn-out opvragen door een mail te sturen naar yacintha.pex@gmail.com. Het is een korte handreiking en geeft in het kort weer hoe Yacintha als coach werkt.


Dit is een bijdrage van Yacintha Pex – Food & Life Coach

insta balansportaal post fems bij burn out Copy