Doorslaapproblemen? Dit zijn de 7 meest voorkomende oorzaken
Problemen met doorslapen zijn erg vervelend. Het zorgt ervoor dat je moe bent, minder productief bent en meer stress hebt.
In dit artikel gaan we in op de meest voorkomende oorzaken van doorslaapproblemen en lichten we kort toe wat je eraan kunt doen.
1. Stress en angsten
Wanneer je last hebt van angst of stress wordt de aanmaak van melatonine verstoort. Dit zorgt ervoor dat je ‘s nachts minder goed doorslaapt.
Als je angstig of gestresst bent, maakt je lichaam stresshormonen aan waardoor je alerter bent op gevaar. Hierdoor kom je moeilijker in slaap en word je wakker van ieder geluid.
Ook kan dit zorgen voor paniekaanvallen, nachtelijk zweten en nachtmerries. Dit is niet prettig en het is dan ook belangrijk om stress te reduceren. De volgende aspecten kunnen je helpen om stress te verminderen;
- Ademhalingsoefeningen: de 4-7-8 techniek is onze favoriet en helpt je om snel rustiger te worden.
- Doe aan yoga of meditatie: kom tot rust door verbinding te leggen tussen lichaam en geest.
- Lichaamsbeweging: dagelijks op lage intensiteit bewegen helpt stress en angsten te verminderen.
2. Gebrek aan nutriënten
Het lichaam heeft voedingsstoffen nodig om slaapverwekkende stofjes aan te maken, waaronder melatonine. Zo zijn magnesium, B6, B12 en zink erg belangrijk voor de aanmaak van dit slaapverwekkende hormoon.
Juist aan deze stoffen hebben veel mensen een tekort. Hierdoor kan je lichaam moeilijker melatonine aanmaken, waardoor je minder goed slaapt.
Ook helpt magnesium om rustiger te worden voor het slapengaan en ondersteunt het de diepe slaap.
Daarnaast kunnen rustgevende supplementen ook helpen om beter door te slapen. Denk hierbij aan valeriaan, passiebloem of l-theanine, een stofje uit groene thee.
Ten slotte kunnen tryptofaan en 5-HTP helpen om meer serotonine aan te maken. Serotonine is de belangrijkste bouwsteen van de slaapverwekkende stof melatonine.
3. Te laat op de avond eten
Veel mensen hebben de gewoonte om ‘s avonds op de bank te gaan snaaien: chips, boterhammen of zoetigheid. Soms zijn het zelfs complete maaltijden net voor het slapengaan.
In eerste instantie kun je moe worden na een maaltijd, omdat er veel energie gebruikt wordt voor de spijsvertering. Hierdoor denkt men dat je hierdoor beter slaapt.
Het omgekeerde is echter waar. Eten voor het slapengaan zorgt ervoor dat je minder snel in je diepe slaap terecht komt en vaker wakker wordt gedurende de nacht.
Omdat het spijsverteringstelsel nog actief is, heb je een te hoge hartslag en zijn er schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Beide factoren hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van je slaap.
Probeer 3 uur voor het slapengaan niets meer te eten. Je zal merken dat je snel dieper slaapt en hierdoor meer uitgerust wakker wordt.
4. Moeten plassen tijdens de nacht
Ruim 25% van de mannen en vrouwen wordt in de nacht minimaal één keer in de nacht wakker om naar het toilet te gaan. Dit is vervelend en kan je slaapritme ernstig verstoren.
Als je ‘s nachts altijd naar het toilet moet, kun je eens proberen om 1 uur of 2 uur voor het slapengaan niets meer te drinken.
Wanneer je er dan tóch uit gaat ‘s nachts, zet dan geen lampen aan. Vooral de LED-lampen stralen veel blauw/wit licht uit, waardoor je brein denkt dat het dag is.
Hierdoor kom je moeilijker in slaap, waardoor je de volgende dag gebroken wakker wordt.
5. Te hoge lichaamstemperatuur
Een lagere lichaamstemperatuur helpt je om dieper te slapen en minder vaak wakker te worden gedurende de nacht.
Het is daarom belangrijk dat je in een koele kamer slaapt van rond de 18 – 19 graden. Wanneer je kamer te warm is, koel je minder goed af en slaap je minder goed.
Hoe gek het ook klinkt, kan een warme douche of bad 30 minuutjes voor het slapengaan ook helpen om je lichaam af te koelen.
Door de externe warmte, gaat je lichaam zelf minder warmte produceren. Hierdoor koelt je lichaam voor het slapengaan sneller af en slaap je beter.
6. Geluidsoverlast
Vooral in de lichte slaapfase word je snel wakker door geluiden. Als je in een omgeving woont met veel geluiden, kan dit ervoor zorgen dat je vaak wakker wordt ‘s nachts.
Vaak val je daarna weer snel in slaap, maar het kan toch als erg vervelend ervaren worden. Je hebt hierdoor het gevoel minder goed te slapen.
Als je last hebt van geluiden ‘s nachts, kun je overwegen om oordoppen te kopen. Dit kan helpen om geluiden te dempen, waardoor je minder vaak wakker wordt ‘s nachts.
7. Alcohol
Alcohol voor het slapengaan wordt vaak gezien als een slaapmutsje. Een borreltje of een wijntje voor het slapengaan is vooral bij heel veel mensen een gewoonte.
Men denkt dat je van alcohol beter slaapt. Het werkt namelijk ontspannend en je komt in een licht roesje.
Alcohol heeft echter een negatieve werking op de kwaliteit van je slaap en kan er juist voor zorgen dat je vaak wakker wordt gedurende de nacht.
Drink daarom zéker geen alcohol voor het slapengaan. Dit is namelijk funest voor je nachtrust.
Natuurlijke middel om door te slapen
Om een geschikt middel te vinden dat kan helpen om door te slapen, heb je een supplement nodig met meerdere ingrediënten. Het moet de natuurlijke aanmaak van melatonine ondersteunen, helpen ontspannen en het liefst nog wat tryptofaan of 5-HTP bevatten.
Na wat research kwamen we uit bij het natuurlijke slaapmiddel “Nachtrust & Stemming” van het bedrijf Natuurlijk Presteren. Dit supplement bevat alles nutriënten voor de lichaamseigen aanmaak van melatonine: magnesium, zink, B12, B3 en B6.
Ook bevat het de belangrijke bouwsteen van serotonine / melatonine: 5-hydroxytryptofaan (5-HTP), samen de rustgevende ingrediënten L-theanine en valeriaan.
Het bedrijf krijgt fantastische reviews (9.3 gemiddeld meer dan 2000 reviews) en hun slaapmiddel wordt onderbouwd door wetenschap.