Home > Blogs > Depressie na bevalling

Depressie na bevalling

Een depressie na een bevalling is heel gewoon. Het is dan ook niet vreemd dat je hier mogelijk mee te maken hebt. Deze depressiviteit komt bij ongeveer 50 tot 80 procent van alle vrouwen voor. Hierdoor is het ook helemaal niet vreemd om passende hulp te zoeken.

depressie-na-bevalling

Depressiviteit na een bevalling

Depressiviteit na een bevalling wordt veroorzaakt door allerlei schommelingen in de hormoonhuishouding. Een bevalling is natuurlijk niet niets. Hier komt veel tijd en moeite bij kijken. Het lichaam heeft het dan soms zwaar te verduren. Hierdoor is het totaal niet ongewoon dat de emoties die je voelt dan soms uit evenwicht raken.

Depressiviteit na een bevalling uit zich op verschillende manieren. Dit komt bijvoorbeeld voor in de vorm van:

  • Huilbuien: Het komt mogelijk voor dat je zomaar begint te huilen. Je weet dan niet eens waarom je ineens moet huilen. Dit voelt vreemd aan, maar is een bekend symptoom van depressiviteit na een bevalling.

  • Stemmingswisselingen: Ook spelen stemmingswisselingen bij veel moeders spontaan op. Van het ene op het andere moment heb je dan bijvoorbeeld ineens nergens meer zin in. Of je raakt zwaar ge├»rriteerd.

  • Spanning: Tot slot wil er ook soms een groter gevoel van spanning ontstaan. Je voelt je over verschillende zaken sneller gespannen dan dat je normaal gewend bent. Hierdoor raak je ook sneller uitgeput.

Hulp bij depressie

Wanneer je met de bovenstaande symptomen te maken hebt, wil je waarschijnlijk geholpen worden. Hulp bij depressie is dan ook heel goed mogelijk. Zeker over depressiviteit na een bevalling is veel bekend. Hierdoor is er de mogelijkheid om aan een expert te vragen wat er precies nodig is.

Momenteel is er een groot aanbod aan verschillende behandelingen. Welke behandeling spreekt jou het meeste aan? En waar denk je persoonlijk het meeste uit te kunnen halen?

Vind op Balansportaal hulp bij depressie