Depressie bij ouderen

Depressie is een veelvoorkomend probleem bij oudere volwassenen, maar het is geen normaal onderdeel van veroudering. Studies tonen zelfs aan dat de meeste oudere volwassenen tevreden zijn met hun leven, ondanks meer ziekten of fysieke problemen. Belangrijke veranderingen in het leven die plaatsvinden naarmate we ouder worden, kunnen echter gevoelens van onbehagen, stress en verdriet veroorzaken.

Het overlijden van een dierbare, de overgang van werk naar pensionering of het omgaan met een ernstige ziekte kan mensen verdrietig of angstig maken. Na een aanpassingsperiode kunnen veel oudere volwassenen hun emotionele evenwicht hervinden, maar anderen niet en kunnen daardoor een depressie ontwikkelen.

Symptomen van depressie bij ouderen

Depressie bij oudere volwassenen kan moeilijk te herkennen zijn, omdat ze andere symptomen kunnen vertonen dan jongere mensen. Voor sommige oudere volwassenen met een depressie is verdriet niet hun belangrijkste symptoom. Ze hebben misschien andere, minder voor de hand liggende symptomen van depressie, of ze zijn misschien niet bereid om over hun gevoelens te praten. Daarom is het minder waarschijnlijk dat artsen erkennen dat hun patiënt aan een depressie lijdt.

Soms lijken oudere mensen die depressief zijn zich moe te voelen, moeite te hebben met slapen of chagrijnig en prikkelbaar overkomen. Verwarring of aandachtsproblemen veroorzaakt door depressie kunnen soms lijken op de ziekte van Alzheimer of andere hersenaandoeningen. Oudere volwassenen kunnen ook meer medische aandoeningen hebben, zoals hartaandoeningen, beroertes of kanker, die depressieve symptomen kunnen veroorzaken. Of ze nemen medicijnen met bijwerkingen die bijdragen aan depressie.

Oorzaken en risicofactoren voor depressie bij ouderen

Verschillende factoren, of een combinatie van factoren, kunnen bijdragen aan depressie.

Genen

Mensen met een familiegeschiedenis van depressie hebben een grotere kans om het te ontwikkelen dan mensen van wie de familie de ziekte niet heeft.

Persoonlijke geschiedenis

Oudere volwassenen die een depressie hadden toen ze jonger waren, lopen meer risico om op latere leeftijd een depressie te ontwikkelen dan degenen die de ziekte niet eerder in hun leven hebben gehad.

Hersenchemie

Mensen met een depressie kunnen een andere hersenchemie hebben dan mensen zonder de ziekte.

Stress

Het verlies van een dierbare, een moeilijke relatie of een andere stressvolle situatie kan leiden tot depressie.


Hulp nodig bij depressie? Vind op Balansportaal iemand die jou kan helpen!

depressie bij ouderen

Lees meer in deze categorie

Het thuiswerken komt steeds vaker voor. Mede door de pandemie, maar ook…

Het krijgen van een baby is voor vele een bijzondere en emotionele…

Heb je te maken met een partner die depressief is? Dan heb…

Categorie
Volg balansportaal op:

Lees meer in deze categorie

Roken heeft verschillende effecten op je gemoedstoestand en kan ook het hormonale…

Merk jij dat je vaak lui wegzakt op de bank? Dan heb…

Mathilde Lub is coach en sjamaan. Ze reist met jou naar de…

Zoek op Balansportaal

Dankjewel!

Het e-book '14 gouden tips, kom sterker uit een burn-out' staat voor je klaar