Home > Blogs > De pijnlijke gevolgen van stress

De pijnlijke gevolgen van stress

Stress was voor de oermens een manier om te vluchten of te vechten. Dankzij de stressreactie van het menselijke lichaam activeerde we een soort ‘superstaat’. Ideaal om aan gevaren te ontsnappen. Vandaag de dag hebben we echter te maken met hele andere ‘gevaren’. Aangezien deze zich iedere dag opnieuw voor doen, zijn de gevolgen van stress groot. Stress verhelpen is dan ook nodig om niet in een burn-out te geraken.

gevolgen-van-stress

Wat zijn de gevolgen van stress?

Korte periodes van stress zijn niet erg. Hier zijn we op gebouwd. Houden ze echter langer aan en komen ze vaker voor? Dan zijn de gevolgen van stress groot. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan:

  • Ontwikkeling stemmingsstoornissen: Houdt stress lang aan, dan ga je zeer waarschijnlijk stemmingsstoornissen ontwikkelen. Een bekende vorm hiervan is depressie. Je voelt je continu somber, doordat stress je nergens meer naar laat uitkijken.

  • Uitputting: Stress is daarnaast zeer vermoeiend. Zoals gezegd activeert het lichaam een soort ‘superstaat’. Dit kost heel veel energie. Wanneer je te weinig momenten van rust hebt, is uitputting onafwendbaar.

  • Slaapproblemen: Stress houdt ons als mens wakker. Hierdoor heb je ook geen kans om het lichaam het nodige herstel te bieden. De stress wordt hier op z’n beurt alleen maar weer erger van.

  • Burn-out: Een burn-out is als het ware het eindstation van stress. Het is het meest vervelende gevolg van aanhoudende stress. Bij een burn-out ben je lang nergens toe in staat.

Stress verhelpen met een professionele behandeling

Merk je dat je veel met stress te maken hebt? En wil je de eerdergenoemde gevolgen van stress voorkomen? Dan is stress verhelpen de enige oplossing. Stress verhelpen doe je door voor een professionele behandeling te kiezen. Middels een professionele behandeling ga je namelijk met een expert aan de slag om rustiger te worden.

–> Bekijk het overzicht van coaches die jou kunnen helpen bij stressklachten