De mentale gevolgen van een telefoonverslaving
In de moderne wereld is onze telefoon een onmisbaar onderdeel geworden van ons dagelijks leven. We gebruiken het om te communiceren, razendsnel informatie op te zoeken, als middel om te entertainen en als sociaal middel. Voor sommigen – en steeds meer – mensen kan deze afhankelijkheid van hun telefoon leiden tot een heuse telefoonverslaving. Wat de mentale gevolgen hiervan zijn? Dat delen we in dit artikel.
Angst en stress
Mensen die verslaafd zijn aan hun telefoon kunnen angst en stress ervaren als ze hun telefoon niet bij zich hebben of als ze geen toegang hebben tot hun telefoon. Ze worden ook regelmatig afgeleid van hun werk of dagelijkse activiteiten door het constante controleren van hun telefoon. Dit kan leiden tot een continu gevoel van onrust.
Slaapproblemen
9 van de 10 mensen hebben hun telefoon op hun nachtkastje liggen of zelfs onder hun kussen. Vaak is het hun wekker en scrollen ze zowel ’s morgens als ’s avonds nog even snel door hun feed. Door in de avond je telefoon te gebruiken kan je moeite hebben met in slaap vallen, omdat het blauwe licht van het scherm je bioritme kan verstoren. Bovendien kunnen de constante meldingen en berichten die binnenkomen een goede nachtrust onderbreken. Hierdoor rust je niet volledig uit en start je de dag al met een achterstand.
Sociale isolatie
We zien onze smartphones als sociaal middel, maar mensen met een telefoonverslaving zonderen zich juist steeds verder af van hun omgeving. Hierdoor kan een sociaal isolement ontstaan. Ze zijn zo gefocust op hun telefoon dat ze geen aandacht hebben voor de mensen om hen heen. Dit kan op zijn beurt leiden tot vermindering van sociale vaardigheden, een gevoel van eenzaamheid en oppervlakkige relaties.
Depressie
Het is schokkend, maar waar. Een telefoonverslaving kan bijdragen aan depressie. Mensen die constant op hun telefoon zitten, worden namelijk continu blootgesteld aan negatieve informatie, zoals nieuwsberichten over rampen en tragedies. Dit kan hun stemming zodanig beïnvloeden en leiden tot een hopeloos en verdrietig gevoel. Bovendien kan het constante vergelijken van hun eigen leven met de perfecte levens die worden gepresenteerd op sociale media leiden tot gevoelens van minderwaardigheid en ontevredenheid. Vooral bij de jongere generaties speelt dit een grote rol in het mentale welzijn.
Lees ook: Jongeren en de druk van social media
Verminderde concentratie
Een telefoonverslaving zorg voor moeilijkheden bij concentratie en aandacht. Het is lastig om de focus te hebben op taken, werkzaamheden en gesprekken. Hierdoor neemt niet alleen de productiviteit af, maar ook worden de gesprekken steeds oppervlakkiger en worden veel dingen gedaan zonder er echt bij stil te staan. Steeds meer mensen maken een prachtige wandeling door de natuur, maar wel met hun telefoon in hun hand. De verminderde concentratie kan leiden tot problemen op het werk, in het dagelijks leven en ook tot onrust in lichaam en geest.
Het is belangrijk om een gezonde relatie met onze telefoon te ontwikkelen en bepaalde grenzen te stellen om deze negatieve effecten te verminderen. Door onze telefoons bewust te gebruiken én weg te leggen, zullen de effecten op ons mentale welzijn minder negatief worden beïnvloed. Dit leidt tot een gezonder en gelukkiger leven.