Home > Blogs > De lichamelijke klachten van een burn-out

De lichamelijke klachten van een burn out

 

Een burn-out hakt er echt in. Het is vaak een maandenlange kwestie van herstellen op het moment dat je met een burn-out te maken krijgt. Er zijn dan ook een aantal specifieke lichamelijke klachten van een burn-out. Zo is een burn-out bijvoorbeeld goed te herkennen aan een gevoel van overspannenheid.

Welke lichamelijke klachten passen bij een burn-out?

Lichamelijke klachten van een burn-out zijn zeer intens. Wanneer je momenteel met fysiek en mentaal ongemak te maken hebt, bestaat er de kans dat het om een burn-out gaat. Heb je bijvoorbeeld last van de volgende symptomen?

 

  • Spanningsklachten:

    Spanningsklachten zorgen voor een continu gevoel van spanning in het lichaam. Hierdoor ben je bijvoorbeeld erg moe, kun je je niet concentreren en is het lastiger om zaken te onthouden. Ook ’s nachts veelvuldig wakker liggen is hiervan een belangrijk symptoom.

  • Geen grip meer op je leven hebben:

    Tegelijkertijd ontstaat er ook een gevoel van machteloosheid. Het voelt alsof je de grip op de complete situatie langzaam maar zeker aan het verliezen bent. Hierdoor creëer je mogelijk een paniekerig gevoel bij jezelf.

  • Beperking dagelijkse mogelijkheden:

    Tot slot wordt het moeilijker en moeilijker om je met dagelijkse zaken bezig te houden. Denk aan genoeg eten en drinken, in de auto rijden of een praatje met iemand maken.

Overspannenheid als belangrijkste symptoom

Al met al heerst er bij een burn-out een gevoel van overspannenheid. Dit is het directe gevolg van een langdurig aanhoudende spanning. Het lichaam raakt als het ware in overdrive. Hier komt het niet zomaar weer uit.

In een dergelijke situatie is het aan te raden om professionele hulp te zoeken. Bijvoorbeeld in de vorm van een burn-out coach. Zo sta je er in ieder geval niet helemaal alleen voor.

Lees ook: Heb ik een burn-out?

lichamelijke-klachten-burn-out