Home > Blogs > De kracht van de gedachte

De kracht van de gedachte

Iedereen hoort het weleens, het stemmetje in je hoofd, het aapje of de draak op jouw schouder of hoe jij het ook noemt.

Meestal is het niet helpend wat jij hoort;

“Zou jij dat nu wel doen?”

“Dat kan jij niet!”

“Jij bent niet goed genoeg!”

En ga zo maar door.

En wees eens eerlijk, hoe vaak laat jij je hierdoor leiden? Sterker nog; waar komt dit vandaan?

de-kracht-van-gedachte

Vaak spreken we onszelf op een niet vermogende manier toe! Maar waarom?

Waarom is het zo makkelijk om een ander een compliment te geven of positief toe te spreken, maar lukt dit niet wanneer het om onszelf gaat?

Wanneer het om onszelf gaat blijken er ineens hele andere wetten en regels te gelden, dan worden we kritisch tot op het kleinste detail en laten we ons beïnvloeden door angst en onzekerheid.

Wat is waar?

Weet jij dat alles wat jij over jezelf zegt of denkt, door jouw brein wordt aangenomen als waarheid? Dan is het toch veel logischer om op positieve vermogende manier over jezelf te praten en denken?

Zeg bijvoorbeeld “ik heb het nog nooit gedaan” of liever nog “ik kan het leren”, in plaats van “dat kan ik niet” of “het is te moeilijk”.

Heb jij ooit een ouder tegen zijn baby horen zeggen dat hij beter kan stoppen met proberen op zijn buik of rug te draaien omdat hij het toch niet kan? Of tegen een kindje om te stoppen leren te lopen omdat hij telkens valt? Laat staan wanneer datzelfde kindje een paar jaar later leert fietsen zonder zijwieltjes, leert zwemmen, lezen, rekenen en ga zo maar door.

Zodra we ouder worden leggen we ons steeds vaker ongemerkt beperkingen op. Maar wanneer we ons focussen, een plan maken en zorgen dat we ons omringen met de juiste personen, kunnen we onze doelen bereiken.

Niets gaat vanzelf; door te doen en te oefenen kunnen we onszelf bepaalde vaardigheden en kwaliteiten aanleren.

Positieve selftaks

Collin:

“In september loop ik de 10 Engelse mijl tijdens de Dam tot Dam loop. Ik heb nog niet eerder zo’n afstand hardgelopen, maar ik ben hier op dit moment voor aan het trainen. De afstand ga ik redden. Waarschijnlijk niet met de snelste tijd, maar dat is ook niet het doel dat ik nastreef. Ik loop voor een goed doel en ik wil mijn conditie en uithoudingsvermogen verbeteren. Ik train ervoor om binnen 1:40 binnen te zijn. Ik heb er zin in!”

Door te doen en te oefenen, verander jij ontwikkel en verbeter jij een vaardigheid, en dit start met de manier waarop jij tegen jezelf praat of hoe jij over jezelf denkt. Positieve selftalk is de basis om verandering in gang te zetten.
Als jij wil dat dingen veranderen ben jij de enige die hierin het voortouw kan nemen om die verandering te laten plaatsvinden.

Wij helpen je hier graag bij.

Gewoon doen!

De opleiding Gewoon Doen! basic geeft jou kennis en inzicht in het mentale systeem van de mens.

Door te ervaren hoe dit systeem functioneert en hoe je leeft vanuit jouw centrum, leer je zelf leiding te geven aan jouw mentale systeem. Je leert je eigen gedachten, gevoel en gedrag te sturen en jezelf hierin te coachen. Daarmee kom je tot daadwerkelijke gedragsverandering en persoonlijke ontwikkeling.
Tijdens de opleiding wisselen theorie en praktijk elkaar af. Gewoon Doen! leert je de kwaliteit van je persoonlijke leven, maar ook je functioneren tijdens je werk, te verbeteren.

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • Doorgronden van het mentale systeem
  • Leider worden over jezelf
  • Omgaan met emoties
  • Gedachten veranderen

Deze opleiding bestaat uit 4 bijeenkomsten van 3 uur, eens per maand, optioneel gecombineerd met 3 individuele coachsessies.

Kijk op www.mccoaching.nl voor ons hele aanbod.


Dit is een bijdrage van Collin Smith-Penninga van MC Coaching

mc-coaching