Home > Blogs > De grootste obstakels bij herstel van een burn-out

De grootste obstakels bij herstel van een burn-out

Burn-out is een toestand van emotionele, fysieke en mentale uitputting veroorzaakt door overmatige belasting of langdurige stress. Herstel van een burn-out kan een moeilijk en langdurig proces zijn en er zijn verschillende obstakels die je onderweg kunt tegenkomen. De grootste obstakels bij het herstellen van een burn-out zijn het erkennen en accepteren van jouw situatie en op een nieuwe manier leren omgaan met jouw klachten.

Erkenning van burn-out

De eerste stap bij het herstellen van een burn-out is erkennen van het feit dat je een burn-out hebt. Dit kan echter een uitdaging zijn, omdat veel mensen zich misschien niet realiseren dat ze een burn-out hebben, totdat het al een aanzienlijke tol heeft geëist van hun gezondheid en welzijn. Een burn-out ontstaat geleidelijk. De meeste mensen, die een burn-out krijgen, zijn al lange tijd over hun eigen grenzen gegaan dat ze de klachten van een burn-out niet herkennen tot het lichaam hen tot stilstand brengt.

Commitment om volledig te herstellen

Herstel van een burn-out vereist een aanzienlijke inzet van tijd en moeite. Het kan een uitdaging zijn om gemotiveerd en toegewijd te blijven aan het herstelproces, vooral wanneer de symptomen van burn-out aanhouden. Maar ook wanneer je klachten afnemen en je nog niet volledig hersteld bent, kun je in de valkuil stappen om weer te hard van stapel te lopen. Schuldgevoelens naar je omgeving en schaamte om tijdelijk niet te kunnen maken dat we sneller willen herstellen, dan ons lichaam aankan. Vaak weten we ook niet meer hoe het voelt om volledig gezond te zijn en gaan we sneller aan de slag, dan gezond is.

Veranderingen in levensstijl

Het herstellen van een burn-out vereist vaak ingrijpende veranderingen in levensstijl, zoals minder werkuren, het aanpassen van verantwoordelijkheden of het aannemen van gezondere gewoonten. Het leren van gezonde zelfzorg en accepteren van je eigen grenzen en behoeften heeft tijd nodig. Het doorvoeren van deze wijzigingen kan moeilijk zijn en veel inspanning vergen.

Omgaan met stress

Burn-out is vaak het gevolg van chronische stress, dus het is essentieel om te leren hoe je effectief met stress om kunt gaan om te herstellen. Dit kan echter een uitdaging zijn, omdat het vaak vereist dat oude gewoonten worden doorbroken en nieuwe gezonde copingstrategieën worden ontwikkeld. Gezonde copingsstrategieën zijn erop gericht om het probleem aan te kijken en gedrag aan te leren om op een effectieve wijze om te gaan met een moeilijke situatie. Dit vergt in de eerste instantie veel energie, die je misschien niet hebt in het begin van je burn-out.

Een gebrek aan sociale steun

Het hebben van een sterk ondersteunend netwerk kan cruciaal zijn om te herstellen van een burn-out. Het vinden en ontvangen van goede ondersteuning kan een obstakel zij bij het herstellen van een burn-out, vooral als je je (gedwongen) door een burn-out hebt teruggetrokken uit sociale situaties. Dit kan allerlei redenen hebben zoals overprikkeling, schaamte of het niet durven vragen van sociale steun. Probeer hier met een aantal mensen in je omgeving open het gesprek over aan te gaan, zodat je begrip en hulp kunt krijgen op momenten dat jij het nodig hebt.

Angst voor terugval

Zelfs na herstel kunnen mensen bang zijn om terug te vallen in een burn-out. Deze angst kan overweldigend zijn en kan het een uitdaging maken om volledig deel te nemen aan activiteiten, die ooit leuk waren. Angst houdt de stressrespons in stand, wat herstel vertraagd. Het heeft tijd nodig het vertrouwen in jezelf te herstellen om activiteiten weer aan te kunnen zoals voorheen. Het langzaam opbouwen en leren herkennen van de triggers van overprikkeling kunnen daarbij helpen.

Het overwinnen van de obstakels bij het herstellen van burn-out

Over het algemeen vereist het herstellen van een burn-out een aanzienlijke hoeveelheid inspanning en toewijding. Het is essentieel om steun te zoeken bij dierbaren en professionele hulp te zoeken om jou te begeleiden bij elke stap in jouw herstel. Als acupuncturist en lichaamsgerichte coach kijk ik met jou mee wat jij nodig hebt om de obstakels te overwinnen en een volledig herstel te bereiken. We kijken naar wat jouw triggers en copingsmechanismen zijn en leren je op een gezonde manier om te gaan met jouw nieuwe situatie. Ben je geïnteresseerd, dan kan je contact met mij opnemen.


Dit is een bijdrage van Marjolein Kranendijk van Acupunctuur bij Marjolein