Home > Blogs > De essentie van voelen

De essentie van voelen

We leven in een drukke maatschappij waarin we veel met ons hoofd bezig zijn. We zitten achter de computer en maken beslissingen gebaseerd op feiten, want dat is wat de ander begrijpt. Als we last hebben van onze nek of rug nemen we al snel een paracetamol zodat we door kunnen gaan en niemand teleur hoeven te stellen. Echter, pijn is een signaal van je lichaam dat je wilt vertellen dat iets aandacht nodig heeft. De pijn negeren of wegdrukken met medicatie lijkt op de korte termijn misschien slim, maar de kans is groot dat de klacht de volgende keer heftiger is. Hetzelfde met emoties, als we ons verdrietig voelen dan slikken we onze tranen weg, we willen de sfeer niet verpesten of het risico lopen dat mensen denken dat we emotioneel onstabiel zijn. Maar op het moment dat je je emoties wegdrukt, verdwijnen ze niet maar zetten zich vast in je lichaam. Dit veroorzaakt blokkades en belemmert de vrije stroom van energie. Wegdrukken van emoties zorgt er dus helaas niet voor dat de emotie niet bestaat of weggaat. Het leidt er juist toe dat deze emotie sterker wordt en er uiteindelijk alsnog uitkomt maar dan heftiger. Wegdrukken en negeren van deze signalen van je lichaam en gevoel zorgen ervoor dat er spanning opbouwt in je lichaam en je stress niveau constant verhoogd is. Dit kan leiden tot overspannenheid of burn-out.

de-essentie-van-voelen

Opnieuw luisteren naar lichaam & gevoel

Zo ver wil je het natuurlijk niet laten komen want van daaruit weer herstellen is een lange en zware weg. Wat ik je wil adviseren is om weer te leren luisteren naar je lichaam en gevoel. Dit klinkt misschien makkelijk, maar in onze gehaaste maatschappij gaan we ons gevoel al snel voorbij dus dit vergt wat oefening. Daarom wil ik je uitnodigen om eens wat tijd voor jezelf in te plannen in je agenda, ik noem het zelf me-time en geef het de kleur geel zodat het lekker opvalt. In deze me-time gaat het allemaal om rust en ruimte. Zorg dus dat je ergens bent waar je niet gestoord kan worden en waar je geen afleiding hebt van schermen. Je kan een kaarsje aan doen of je ogen sluiten. En ga dan voelen. Voelen wat er op dit moment gebeurt en aandacht geven aan wat erop komt. Wat heeft er aandacht nodig? Probeer je niet te veel te verliezen in gebeurtenissen van de dag of gesprekken maar focus echt op je gevoel. Hoe voelde je je bij een bepaalt gesprek? Verkramping? Pijn? Wat brengt het in je naar boven? Dit is een proces, de emotie onderzoeken en letterlijk vragen wat het nodig heeft. Ruimte geven om te zijn en niet weer wegdrukken. Het hoofd wil ons vaak beschermen tegen pijn of verdriet maar probeer je niet af te laten leiden. Dit is in het begin best lastig en wees niet te streng voor jezelf, daar heeft niemand wat aan. Het feit dat je aandacht en tijd maakt voor jezelf is al heel waardevol! Vind je het fijner om dit met begeleiding te doen? Bekijk dan eens het Online Programma Rust & Ruimte.

Voel je dat je hulp nodig hebt omdat de spanning al te hoog is opgelopen, je fysieke klachten hebt of slecht slaapt? Neem dan gerust contact met me op.


Dit is een bijdrage van Linda Kroeze van Nomad Coaching

Coach en reiki therapeut