DAG MISS PERFECT, HALLO IMPERFECTE IK!
Er perfect uit zien. De perfecte vriendin zijn. De perfecte dochter zijn.
Je werk op en top uitvoeren. Sporten. Groenten eten. En dan vergeet ik
nog een heleboel dingen die moeten gebeuren, en nog goed ook. Ben jij
zo iemand die alles heel goed wil doen? Die hoge eisen stelt aan zichzelf
– op het werk, in relaties, voor de spiegel – en daarbij soms vergeet wie
ze eigenlijk is en wat ze echt belangrijk vindt?
Hé perfectionist, het is tijd om uit die bubbel van het irreële perfecte plaatje te stappen!
Gaat dit over jou?
Het zal je niet verbazen dat je als perfectionist je uiterste best doet om
iets zo goed mogelijk te doen. Voor zover zullen we deze vraag bijna
allemaal met CHECK beantwoorden. Gelukkig, want een bepaalde mate
van perfectionisme kan jou helpen om het beste uit jezelf te halen.
We spreken van gezond perfectionisme als je veel van jezelf verlangt
en naar kwaliteit streeft, maar weet wanneer je tevreden mag zijn over het resultaat.
Als er iets fout gaat ben je niet volledig uit het veld geslagen, maar ga je functioneel aan de slag om er iets aan te doen. Je ziet fouten en feedback als mogelijkheden om te groeien en te leren. Inspanningen leveren je meestal een tevreden en plezierig gevoel op, wat jou weer nieuwe energie oplevert!
En “ongezond” perfectionisme?
Ja, wanneer merk je nou dat jouw perfectionisme omslaat in iets ongezonds? Bij ongezond perfectionisme kost het ‘alles goed willen doen’ vooral veel energie. Helaas houd je er vaak alsnog een ontevreden gevoel aan over. Je streeft áltijd naar totale perfectie. Alleen het allerbeste resultaat is goed genoeg en als je dat niet haalt, verwijt je jezelf (vaak onterecht) dat je onvoldoende je best hebt gedaan. Omdat het onmogelijk is om altijd het allerbeste resultaat te bereiken, stel je jezelf continu teleur. En je kan je voorstellen dat deze vicieuze cirkel bakken aan energie kost.
Waarom is het zo moeilijk om ermee te stoppen?
Perfectionisme wordt veroorzaakt door angst. Angst om fouten te maken of te falen, het niet goed genoeg te doen of de controle te verliezen. Vaak weet je wel dat je te hoge eisen aan jezelf stelt, maar is er een vervelend stemmetje in je hoofd dat steeds maar weer influistert dat je niet goed genoeg bent als je minder dan perfect presteert.
Goed genoeg ís goed genoeg
Iedereen heeft behoefte aan waardering, niemand vindt het leuk om fouten te maken en het is menselijk om een bepaalde mate van controle te willen ervaren. Wees gerust, je hoeft jouw perfectionisme echt niet helemáál aan de kant te zetten. Het is de kunst om te weten wanneer iets goed genoeg is en je tevreden mag zijn.
Perfectie is vaak helemaal niet nodig. Een taak voor 80% goed krijgen is in het merendeel van de gevallen, eigenlijk al goed genoeg. Daar komt ook nog eens bij dat een taak voor 80% goed krijgen, vaak zo’n 20% van je energie en tijd kost. Die laatste 20%, om tot 100% perfectie te komen, daar gaat de overige 80% van je energie en tijd inzitten. Stel jezelf dus de vraag of die laatste 20% in alle gevallen de moeite waard is?
Door Isis Post, psychomotorisch therapeut/ fysiotherapeut