Corona effecten op ons stressniveau
Vraag jij je af wat de corona effecten op ons stressniveau zijn? In dit artikel leggen we je uitgebreid uit waar je allemaal rekening mee moet houden.
De pandemie van de coronavirusziekte 2019 (COVID-19) kan stressvol zijn voor mensen. Angst en bezorgdheid over een nieuwe ziekte en over wat er zou kunnen gebeuren, kan overweldigend zijn en sterke emoties veroorzaken bij volwassenen en kinderen. Maatregelen op het gebied van de volksgezondheid, zoals sociale afstand nemen, kunnen ervoor zorgen dat mensen zich geïsoleerd en eenzaam voelen en kunnen stress en angst vergroten. Deze maatregelen zijn echter nodig om de verspreiding van COVID-19 te verminderen. Op een gezonde manier omgaan met stress zal jou, de mensen om wie je geeft en je gemeenschap sterker maken.
Stress tijdens het uitbreken van een infectieziekte kan soms het volgende veroorzaken:
- Angst en zorgen over jouw eigen gezondheid en de gezondheid van jouw dierbaren, jouw financiële situatie of baan, of het verlies van ondersteunende diensten waarop je vertrouwt.
- Veranderingen in slaap- of eetpatronen.
- Moeite met slapen of concentreren.
- Verergering van chronische gezondheidsproblemen.
- Verergering van psychische aandoeningen.
- Toegenomen gebruik van tabak en / of alcohol en andere middelen.
Iedereen reageert anders op stressvolle situaties
Hoe je reageert op stress tijdens de COVID-19-pandemie kan afhangen van jouw achtergrond, jouw sociale steun van familie of vrienden, jouw financiële situatie, jouw gezondheid en emotionele achtergrond, de gemeenschap waarin je leeft en vele andere factoren. De veranderingen die kunnen optreden als gevolg van de COVID-19-pandemie en de manieren waarop we de verspreiding van het virus proberen te beperken, kunnen iedereen treffen.
Zorg voor jezelf en jouw gemeenschap
Voor je vrienden en familie zorgen kan een stressverlichter zijn, maar het moet in balans zijn met zorg voor jezelf. Door anderen te helpen met hun stress om te gaan, bijvoorbeeld door sociale steun te bieden, kan jouw gemeenschap ook sterker worden. In tijden van toenemende sociale afstand kunnen mensen nog steeds sociale contacten onderhouden en voor hun geestelijke gezondheid zorgen. Telefoongesprekken of videochats kunnen jou en jouw dierbaren helpen zich sociaal verbonden, minder eenzaam of geïsoleerd te voelen.
Gezonde manieren om met stress om te gaan
- Weet wat je moet doen als je ziek bent en je zorgen maakt over COVID-19. Neem contact op met een gezondheidsdeskundige voordat je met een zelfbehandeling voor COVID-19 begint.
- Weet waar en hoe je behandeling en andere ondersteunende diensten en middelen kunt krijgen, inclusief counseling of therapie (persoonlijk of via telezorgdiensten).
- Zorg voor je emotionele gezondheid. Door voor jouw emotionele gezondheid te zorgen, kun je helder denken en reageren op de dringende behoeften om jezelf en jouw gezin te beschermen.
- Neem pauzes bij het kijken, lezen of luisteren naar nieuwsverhalen, ook die op sociale media. Herhaaldelijk horen over de pandemie kan verontrustend zijn.
- Zorg goed voor je lichaam.
- Haal diep adem, rek uit of mediteer met een extern pictogram.
- Probeer gezonde, uitgebalanceerde maaltijden te eten.
- Sport regelmatig.
- Krijg voldoende slaap.
- Vermijd overmatig alcohol- en drugsgebruik.
- Maak tijd om te ontspannen. Probeer een aantal andere activiteiten te doen die je leuk vindt.
- Maak contact met anderen. Praat met mensen die je vertrouwt over jouw zorgen en hoe je je voelt.
- Maak contact met jouw gemeenschaps- of geloofsgerichte organisaties. Overweeg om online, via sociale media of per telefoon of e-mail verbinding te maken terwijl er maatregelen voor sociale afstand zijn genomen.