Claustrofobie: alles wat je wil weten
Claustrofobie is de irrationele angst voor besloten ruimtes. Mensen met deze fobie doen vaak hun best om besloten ruimtes te vermijden. Je kunt dan denken aan liften, tunnels, treinen en openbare toiletten. Maar het vermijden van deze plaatsen kan de angst versterken.
Sommige mensen ervaren milde angst wanneer ze zich in een kleine ruimte bevinden. Anderen krijgen daarentegen ernstige angst of een paniekaanval. De meest voorkomende ervaring is een gevoel van of angst om de controle te verliezen.
Triggers van claustrofobie
Veel verschillende situaties of gevoelens kunnen claustrofobie veroorzaken. Zelfs nadenken over bepaalde situaties, kan een trigger zijn.
Veel voorkomende triggers zijn onder meer:
- liften
- tunnels
- metro’s of treinen
- draaideuren
- publieke toiletten
- auto’s met centrale vergrendeling
- kleedkamers
- hotelkamers met gesloten ramen
- vliegtuigen
Als je je de afgelopen 6 maanden angstig hebt gevoeld omdat je je in een kleine of drukke ruimte bevond, of als je deze situaties om deze reden hebt vermeden, is de kans groot dat je last hebt van (een vorm van) claustrofobie.
Wat veroorzaakt claustrofobie?
Claustrofobie kan ook door een traumatische gebeurtenis tijdens de vroege kinderjaren ontstaan. Volwassenen kunnen dit bijvoorbeeld ontwikkelen als ze als kind:
- werden opgesloten in een besloten ruimte
- werden gepest of misbruikt
- een ouder hadden met dezelfde fobie
Claustrofobie kan ook worden veroorzaakt door onaangename ervaringen of situaties. Je kunt denken aan turbulentie tijdens het vliegen of vastzitten in een tunnel tussen stations. Een kind dat opgroeit met een ouder die deze fobie heeft, kan het zelf ontwikkelen. Dit komt doordat ze besloten ruimtes associƫren met de angst van hun ouders en zich hulpeloos te voelen om de persoon van wie ze houden te troosten.
Op zoek naar hulp bij angst en/of paniek? Vind op Balansportaal een coach/behandelaar bij jou in de buurt.