Home > Blogs > Chronische stress is zeer ongezond

Chronische stress is zeer ongezond

Langdurige spanning put het lichaam uit, tast de weerstand aan en maakt dat voedingsstoffen niet kunnen worden opgenomen (doordat de spieren voorrang hebben op de stofwisseling). Op den duur ontwikkelen zich hierdoor ziektes als burn-out met als gevolg metabole-ziektes, waardoor ons lichaam niet meer gevoed wordt.
Denk evolutionair aan een leeuw die achter je aan zit: Je moet rennen om in veiligheid te komen, waarbij de spieren het allerbelangrijkste zijn en de doorbloeding van je stofwisseling vermindert. Overleven is dan de eerste en belangrijkste prioriteit; zodra we ontspannen, kunnen we weer herstellen. Dit is een normale reactie en duurt nooit lang. Tot deze stress chronisch wordt.
Vrouwen met borstkanker hebben meestal gemeen dat ze in de jaren voorafgaand aan hun diagnose een chronische stressperiode hebben ervaren. Dit kan lichamelijke, geestelijke of toxische stress zijn. Het lichaam reageert, ongeacht de oorzaak van de stress, altijd hetzelfde met het feedback mechanisme genaamd de HPA-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as).
Het is daarom belangrijk om lichaam en geest te zien en te monitoren als één geheel.

Het draait allemaal om balans

Wie met klachten, of liever preventief, terecht komt bij Birgitte Brouwer – orthomoleculair-therapeut volgens de KPNI – (Klinische Psycho Neuro Immunologie) krijgt inzichten in hoe het lichaam als één geheel functioneert .
Preventie en bewustwording zijn haar belangrijkste pijlers.
Ervaringsdeskundige Birgitte, al op jonge leeftijd belandde zij tot 2 maal toe in een burn-out:
‘Zo benaderen wij het probleem van verschillende kanten. Mede via onze speciale infraroodcamera is ook stress in het lichaam goed zichtbaar. Wist je dat de meeste vrouwen zich niet eens bewust zijn van die stress?
Hoge stresshormonen als adrenaline en cortisol geven, net als hoge spierspanning, specifieke warmtepatronen die niet aan de camera ontsnappen.
Als stresshormonen dominant zijn, gaat dit onder andere ten kosten van progesteron. Is je progesteron lager dan je oestrogenen dan spreken we van een oestrogeen-dominantie.
Een te hoog oestrogeen ten opzichte van progesteron geeft veel klachten als:
  • PMS,
  • Myomen (vleesbomen),
  • Hevige menstruaties en bloedverlies na menopauze
  • Poliepen
  • Vetverdeling – meer op benen en billen
  • Mastopathie (pijnlijke gespannen en knobbelige borsten)  – oftewel cysten in de borsten, maar ook in de eierstokken.
  • Migraine, vooral rond de menstruatie
  • Endometriose en afwijkende uitstrijkjes
  • PMS

Medische Thermografie

Medische thermografie is een ideaal middel om op een pijnloze manier subtiele fysiologische veranderingen (van functie), bijvoorbeeld het ontstaan van nieuwe en abnormale bloedvaten (angiogenese), in een vroegtijdig stadium op te sporen. Een proces dat al tussen de 5 en 10 jaar gaande is voordat een mammografie een verdikking kan lokaliseren. De beelden worden vervolgens beoordeeld en van een uitgebreid medisch rapport voorzien door één van de 21 artsen van Thermografie Amsterdam.
Zodra de cliënt zich ervan bewust is wat langdurige stress met zijn/haar lichaam doet, zoekt Birgitte samen met hem/haar naar oplossingen.
Birgitte: ‘Ik beschouw mijn bedrijf als tussenstation. Waar mogelijk bied ik handvatten om de juiste weg te bewandelen. En die hoeven niet ingewikkeld te zijn; eenvoudige middeltjes kunnen helpen de spanning te verlagen. Allereerst heeft men rust nodig. Slapen bijvoorbeeld is heel belangrijk, evenals rustig in- en uitademen. Zelfs een voetenbadje met magnesium kan helpen of op blote voeten buiten lopen (aarden). Ook geef ik voeding-gerelateerde tips en adviezen voor supplementen. En zonodig verwijs ik door naar het regulier medisch circuit voor nader onderzoek. Thermografie moet je niet zien als een vervanging van de bekende medische methodes, maar als een aanvulling.’

Meten is weten

Als orthomoleculair therapeut en hormoonspecialist weet Birgitte Brouwer uitstekend de weg te vinden in het doolhof van vitaminen en mineralen.
‘De meeste mensen doen maar wat. Ze slikken supplementen zonder te weten of die überhaupt helpen of schade veroorzaken. Het is belangrijk te meten aan welke stoffen een tekort cq behoefte is.’
Als voorbeeld:
  • Neem vitamine D, (optimale waardes liggen tussen de 150 en 200 nmol/l). Bij hoge inname is het belangrijk te weten dat je magnesium nodig hebt om vitamine D te kunnen activeren, maar andersom heb je vitamine D nodig om magnesium op te kunnen nemen. Zonder magnesium kunnen we niet ontspannen.
  • Vitamine K2 is nodig om kalkafzetting (die vrijkomt in de bloedbaan vanuit de darmen door de vitamine D) in het lichaam te voorkomen.
  • Vitamine A is een antagonist van vitamine D, die zo weer negatief beïnvloed wordt door een hoge vitamine D-inname. Kortom het is één geheel, net als de natuur.
Vitamine D beïnvloedt meer dan 100 genen in het lichaam (optimaal tussen de 150 en 200 nmol/l).
Bij stress neemt het lichaam voedingstoffen moeilijk of niet op. Dan is het niet altijd verstandig om meer vitamines en/of mineralen te gaan slikken, maar om de opnamen te verbeteren. Dit betekent dat allereerst het stressniveau verlaagd dient te worden.
Denk verder aan:
  • Het meten van toxische (stress)belasting. Wist je dat de borsten de ideale opslagplaats zijn voor stoffen die het lichaam niet kan afbreken en afvoeren?
  • Het meten van je oxidatieve stress… en nog veel meer.
  • En écht gezond eten, dus geen ‘vulling’, maar voeding opgebouwd uit levende enzymen en minder koolhydraten.’

Thermografie Amsterdam | Over Birgitte Brouwer

Destijds moest Birgitte Brouwer helemaal zelf uitzoeken hoe ze uit het diepe dal waarin ze was beland, kon klauteren. Om dit te bereiken, heeft zij de afgelopen 15 jaar verschillende studies gevolgd en dat doet ze nog steeds. Nu is ze blij dat ze mensen die in een zelfde situatie terechtkomen, kan helpen.
Vreemd genoeg was en is er weinig bekend over de desastreuze gevolgen van chronische stress. De medische aanpak is gericht op ziektes, niet op preventie. Daardoor blijven we achter de feiten aanlopen.  Dat is jammer, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
** Thermografie AmsterdamJoure – Barneveld – Boxtel  – Zwolle **
——————————————————————————————–
Bekijk de praktijkpagina van Thermografie Amsterdam op Balansportaal