Home > Blogs > Burn out Proof Carrot Cake van Ellen Tiben @hormoonfactortrainer

Burn-out Proof Carrot Cake van Ellen Tiben @hormoonfactortrainer

Lactosevrij, glutenvrij en suikervrij burn-out proof Carrot Cake. Het is belangrijk voor mensen met een burn-out de hormonen en het stress-systeem (endorfinen/exorfinen systeem) in balans te houden. 

Dit is erg belangrijk bij een burn-out. Met name om ook niet te snel naar een antidepressivum te grijpen. Welke de hormoonhuishouding weer uit balans brengt.

Een juiste voeding en stress-beperking zorgt er voor dat je niet geheel uitgeput raakt tijdens een burn-out.

Voeding

Voeding is daarom erg belangrijk. Naast de bijnieren zijn de darmen en schildklier en alle hormonen, vitaminen en mineralen belangrijk om in toom te houden.

Daarom beginnen we bij de darmen omdat dit eigenlijk onze tweede hersenen zijn. De darmen ontlasten we dmv gluten, lactose en soja vrij te eten. Zodat het darmslijmvlies de tijd krijgt om te helen.

Want ook een slechte voeding kan zorgen voor stress in het lichaam. 

Gluten, lactose en soja kunnen daarnaast ook grote triggers zijn als je een burn-out hebt. We willen het lichaam daarom zo veel mogelijk ontlasten. En zorgen dat 

men alle vitaminen, mineralen en voedingsstoffen binnen krijgt. Naast een goede voeding is ontspanning (ontstressen) erg belangrijk. 

Zo zul je merken als je het op deze wijze aanpakt. Je sneller herstelt van een burn-out. 

Wat heb je nodig

Carrot Cake Recept! (Vegan, zuivel-, suiker, en glutenvrij).

Droge ingredienten:

125g Amandel meel

60 gr Quinoa meel

20 gr Rijst meel

20 gr Hazelnoot meel of Mais meel

1 thl Wijnsteenzuur bakpoeder

0,5 thl Baking soda

0,5 thl Keltisch zeezout

1 thl Kaneel

1/4 thl Nootmuskaat

1/2 Keltisch zeezout

Overige ingredienten:

60ml Druivenpit olie

Stevia of rauwe honing naar zoetheid toevoegen

60 gr Kokosbloem suiker

120 ml Amandelmelk

30 ml Verse Sinaasappelsap

1 thl Vanille poeder

100 gr (2 medium groot) wortels

1 stuk Bio Sinaasappel, gepeld

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik in met kokosvet (cakeblik van 22cm).

Schil de wortels en rasp ze en zet deze nog even apart. Meng ondertussen alle droge ingredienten door elkaar. In een andere grote kom mengen we de olie, suiker en vanille poeder tot dat de suiker begint op te lossen. Dan roeren we de amandelmelk en de sinaasappelsap er door heen. Meng de droge ingredienten er nu ook bij. Voeg ook het hazelnootmeel en de geraspte  wortels toe. Breng nu het gehele beslag in het cakeblik. En bak het geheel in 45 minuten tot een overheerlijke carrot cake. Prik met een prikker in het midden van cake als u denkt dat de cake gaar is. Als niets meer van het beslag aan de prikker blijft plakken is de cake gaar. Haal de cake uit de oven en laat nog 10 minuten afkoelen. 

Om het glazuur te maken wat over de cake heen komt mengt men bloedsinaasappelsap met wat amandelmelk en wat poedersuiker (dit mag af en toe in een gezonde leefstijl) .(Men kan ook stevia poeder proberen). Garneren met pistache noten en eetbare bloemblaadjes.

Wil je meer weten of het herstellen van een hormonale disbalans of een gezonde levenstijl? Bekijk het profiel van Ellen Tiben Hormoonfactortrainer