Home > Blogs > Ongeremd enthousiast

Ongeremd enthousiast

Burn-out. Opgebrand. Ineens kun je niets meer. Over en sluiten.  Allemaal zware termen die het negatieve van de situatie benadrukken.  Vind je “ongeremd enthousiast” niet fijner klinken?”

Mensen met een burn out hebben in het algemeen een enorme drive.  Een drive om wat je doet goed te doen, om het snel te doen en heel veel te doen.  Helaas wordt die drive vaak gecombineerd met onvermogen om dit enthousiasme gericht te sturen en te begrenzen. Vandaar de term “ongeremd enthousiasme”.

Burn-out

Op het eerste gezicht zou je reactie kunnen zijn dat niet iedereen met een burn out ongeremd enthousiast is. Sommigen zijn stil en niet heel zichtbaar. De vraag is dan hoe je ongeremd enthousiasme definieert. Indien je daarbij denkt aan iemand die zichtbaar spontaan is en altijd actief in de weer is, is dat een begrijpelijke gedachte. Die definitie is echter te beperkt. Burn-out is er in alle soorten en maten.

Het enthousiasme kan gericht zijn op het pleasen van de omgeving, aardig willen zijn maar ook in perfectie bereiken of zeer doelgericht zijn.  Waarom ben jij ongeremd enthousiast?  Daarbij kijk ik eerst naar jouw gevoeligheid en pas daarna naar de externe factoren.  Een burn out los je namelijk niet op door alleen een aanpassing in de externe omstandigheden te doen. Met externe omstandigheden doel ik op werkdruk, werksituatie, privé situatie, lifestyle en fysieke oorzaken.  Met alleen die externe omstandigheden verklaar je immers nog niet dat de ene persoon wel en de ander persoon geen burn out krijgt.  Natuurlijk, een goede work-life-balance, een gezonde werksituatie en een gezonde lifestyle zijn zinvol en verlichten de klachten maar pas als je de specifieke gevoeligheid voor burn out van iemand kent, kun je een gerichte aanpak kiezen. Anders blijft het met hagel schieten.

ACTmeting

Jouw specifieke gevoeligheid wordt zichtbaar door een ACTmeting te doen. Deze meting doe je online in slechts 15 minuten.  Na deze online meting geef ik je gedurende een 1 op 1, online of offline, in 1½  uur een terugkoppeling van je meting.  Vervolgens krijg je een rapportage waarin jouw natuurlijke kwaliteiten worden toegelicht en je valkuilen. Vervolgens kunnen we daarmee gericht en effectief aan de slag met je herstel.
Je valkuilen zijn een belangrijke bron voor jouw ongeremd enthousiasme. Door je steeds bewuster te worden van je patronen, door meer te gaan handelen vanuit competenties die van nature bij je passen, zul je steeds meer energie gaan krijgen, zul je jezelf weer terugvinden, zul je steeds fitter worden en krijg je een fijner leven. Dat wil jij toch ook?

Life coach Krachtig en Mild – Linda Donkers