Home > Blogs > Burn-out en voeding

Burn-out en voeding

Je staat continu ‘aan’, bent prikkelbaar en slaapt slecht. Het is sneller en makkelijker om een ongezonde snack te pakken en de behoefte aan suiker is groot. Voordat een burn-out geconstateerd wordt, zie je vaak dat er wordt gekozen voor ongezond voedsel, terwijl gezonde voeding al een wereld van verschil kan maken. Fysiek gezien, maar ook zeker mentaal gezien.

burn-out-en-voeding

Slechte voeding kan ervoor zorgen dat je je lusteloos en uitgeput voelt. Niet lekker in je vel zitten en depressieve klachten zijn ook een gevolg van ongezond eten. Je darmen zijn een goede graadmeter van je mentale welzijn. Veel en langdurige stress kan veel effect hebben op je darmen en zelfs PDS (prikkelbare darmsyndroom) veroorzaken of de klachten hiervan versterken.

Rust en suikers

Rusten en het eten van veel suikers werkt twee kanten op. Bij een burn-out is er sprake van weinig energie, een uitgeput en depressief gevoel. Dit zorgt ervoor dat je snel neigt naar suikers, ze staan berucht om hun ‘opwekkende´ werking en dat ze zorgen voor een kick. Niks is minder waar, het helpt op korte termijn en daarna komt het gevoel dubbel en dwars terug. Het eten van (toegevoegde) suikers draagt daarnaast totaal niet bij aan het hebben van rust en een goede slaap terwijl dat júist het remedie is bij een burn-out. Door een tekort aan slaap en rust heb je behoefte aan een ‘opkikker’, suiker dus, waardoor je uiteindelijk in een vicieuze cirkel belandt.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor suikers, ook cafeïne en alcohol dragen niet bij aan de rust die is vereist voor het voorkomen en herstel van een burn-out.

Voeding helpt bij het herstel

Goede voeding is belangrijk en ook al heb je in deze periode van je leven weinig energie, besteedt hier echt aandacht aan. Jouw lichaam verdient het om liefde te krijgen en dat geef je al door goede voeding te eten.

  • Koolhydraten zijn goed! Vaak laat men ze staan, de koolhydraten, omdat het dé weg is naar afvallen, zeggen ze. Maar koolhydraten zijn belangrijk, ze zijn de energiebron voor onze hersenen. Tijdens een burn-out ben je overprikkeld en zijn je hersenen ‘op’, zij hebben juist in deze fase goede brandstof nodig om te herstellen.
  • Voeg groente toe aan je dag. Groente bevat tal van mineralen, vitamines en antioxidanten die helpen om jouw immuunsysteem schoon te maken en weer op gang te helpen. Je darmen kunnen behoorlijk van streek raken door stress en de vezels in groente helpt bij aan een gezonde darmflora.
  • Goede vetten bestaan. In vette vis, noten en avocado zitten voornamelijk goede vetten die bijdragen aan veel functies in het lichaam. En zeker voor vrouwen in een burn-out zijn goede vetten goed, het is van essentieel belang voor de hormoonhuishouding.

Dit is nog maar een begin. Er is veel gezonde én lekkere voeding, trakteer jouw fysieke en mentale welzijn hierop. Hier een aantal handvaten om op te letten bij je keuzes:

  • Vitamine B vermindert het cortisolgehalte in je lichaam; eet groene groentes, graanproducten, vis en peulvruchten voor vitamine B.
  • Omega 3 op dagelijkse basis zorgt voor minder adrenaline en cortisol; vette vis zoals zalm en makreel, maar ook walnoten, soja en pompoen bevat omega-3-zuur.
  • Magnesium tekort heeft vervelende fysieke en psychische gevolgen; magnesium komt voor in o.a. (blad)groente, peulvruchten en fruit zoals pruimen en grapefruit.
  • Ontwijk toegevoegde suikers, cafeïne, alcohol, bewerkt vlees en varieer regelmatig in je voeding.

Hulp en advies nodig m.b.t. voeding tijdens een burn-out?

Neem vrijblijvend contact op met één van de professionals op Balansportaal

voeding-en-burn-out