Home > Blogs > Burn-out door te hoge werkdruk

Burn-out door te hoge werkdruk

In de huidige maatschappij is het steeds belangrijker om te presteren. Iedereen heeft het druk en de verwachtingen liggen steeds hoger. Er worden lange dagen gemaakt op het werk, je negeert de signalen en uiteindelijk word je ingehaald door een burn-out. Het is een genadeklap van chronische stress, een burn-out dwingt je tot afremmen.

hoge-werkdruk-burn-out

Opgebrand

De letterlijke vertaling van een burn-out is ‘opgebrand’. Je bent te lang, misschien wel jarenlang, over je grenzen gegaan. Het stresshormoon cortisol is permanent te hoog, dit leidt tot chronische stress. Een burn-out heeft een aanlooptijd van maanden, soms zelfs jaren. Ervaar je al lange tijd een (te) hoge werkdruk? Voorkomen is beter dan genezen, herstellen van een burn-out red je niet in een aantal weken.

Lees ook: Depressief door thuiswerken

Signalen

Het is belangrijk om alert te zijn op de signalen van een te hoge werkdruk. Hieronder beschrijven wij 5 signalen die jou kunnen helpen om een burn-out te voorkomen.

  1. Overwerk. Regelmatig ben jij op je vrije momenten en in het weekend bezig met je werk. Of je nu langer aanwezig blijft of in het weekend je laptop opent om nog even wat werk te verzetten, je bent aan het overwerken.
  2. Minder effectief. Wat je normaal in een uur doet, doe je nu minimaal 2 uur over. Je hebt minder concentratie en slaat soms zelfs pauzes over.
  3. Overprikkeld. Je bent snel geïrriteerd en ervaart veel spanning. Door het vele piekeren kan je slecht slapen en je hebt veel last van vermoeidheid en hoofdpijn.
  4. Negeren. Waarschijnlijk waarschuwen je familie en vrienden je regelmatig, zij maken zich zorgen en zien dat je te veel stress ervaart.
  5. Geen plezier. Al je energie gaat op aan je werk, waardoor je geen zin meer hebt in andere dingen doen. Ook het plezier in je werk is minimaal, je bent voornamelijk je to do-list aan het afwerken.

Verminderen

We zeiden het net al, voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je merkt dat je een te hoge werkdruk ervaart, dan is het tijd om in te grijpen. Luister goed naar je lichaam en meet je niet aan collega’s. Het kan ook helpen om je compleet te focussen op één ding. Tijdens stress zijn we geneigd om alles door elkaar heen te doen. Dit zorgt ervoor dat je het overzicht kwijtraakt en het maar door gaat in je hoofd. Zelfs het toiletbezoek verdient de volledige focus.

Dit zijn natuurlijk handige tips die je zelf kan uitoefenen om je werkdruk te verlagen, maar uiteindelijk is een gesprek met je leidinggevende wel het verstandigst. Laat weten wat je klachten zijn en dat je hier graag een oplossing voor wilt zoeken. Een burn-out is voor een werkgever ook geen optie, dus de hoge werkdruk is ook hun verantwoordelijkheid.