Home > Blogs > Body Mind Release: niet praten, maar doen!

Body Mind Release: niet praten, maar doen!

Veelal krijg ik de vraag gesteld in mijn praktijk: Waarom zou deze methode mij WEL helpen?

Omdat Body Mind Release je gehele ballast in de kern aanpakt” antwoord ik dan. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Waar bestaat onze ballast uit en hoe ontstaat deze? In deze blog ga ik daar dieper op in, zodat jij aan het einde begrijpt waarom deze methode WEL werkt. En waarom het motto van Body Mind Release ‘Niet praten, maar doen!’ is.

body-mind-release

Van een opeenstapeling van gebeurtenissen…

Telkens als wij iets vervelends ervaren, dan verkrampen we van schrik. Dat voelen we, daarom noemen we het gevoelens, en aan dat beperkende gevoel wordt door ons brein een beperkende overtuiging gekoppeld. Dat kunnen overtuigingen zijn van ‘ik ben niet goed genoeg’, van afwijzing, schaamte, onmacht, veroordeling, schuld… van alles. Zodra dit gebeurt, denkt jouw hypothalamus, een klein breindeeltje dat onze emoties reguleert, “Oh jee, gevaar!” en zal direct een signaal afgeven aan de hypofyse om jou klaar te maken om te vechten of te vluchten, via het aanzetten van het stressresponssysteem.

Dit gebeurt niet alleen bij een nieuwe vervelende gebeurtenis, maar ook zodra je opnieuw herinnerd wordt aan die ‘oude’ vervelende gebeurtenis en dus opnieuw geconfronteerd wordt met die pijn. Je kunt je voorstellen dat hoe meer vervelende gebeurtenissen je hebt ervaren, hoe vaker je stressresponssysteem afgaat. Tot het moment dat het lichaam voortdurend aan het scannen is op gevaar en jij het gevoel hebt dat je altijd ‘aan’ staat. Beperkende overtuigingen die telkens herhaald worden, gaan automatisch een onbewust levensprogramma vormen en komen tot uiting in angsten. Dit tezamen noemen wij onze ballast.

… tot een opeenstapeling van ballast

Het grootste deel van onze ballast hebben we als klein kind al gekopieerd van onze ouders of opvoeders. Daarbovenop komt nog onze eigen opgedane ballast, vanuit hetgeen je hebt meegemaakt, en mocht je een gevoelig en meelevend persoon zijn, dan neem je ook nog een berg ballast op uit je directe omgeving. Tot je zo overspoeld bent, dat het je teveel wordt…

Hoe meer ballast jij bij je draagt, hoe meer vlucht- en vechtgedrag je vertoont. Dit doe je onbewust en puur uit zelfbescherming. Het is het reptielenbrein, dat er alles aan doet om je veilig te houden en weg te houden bij de pijn zodra je getriggerd wordt.

Wat doet Body Mind Release?

Door de ballast die je bij je draagt (want deze is niet van jou! Je hebt het ooit opgedaan) los te laten, heb je geen reden meer tot vlucht- en vechtgedrag en kom je terug in balans. Terug in je eigen kracht en terug bij je Pure IK.

Maar stel dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt en je laat het gebrek aan zelfvertrouwen los. Heb je dan automatisch zelfvertrouwen? Nee. Daarvoor zal je eerst het verloren positieve gevoel van zelfvertrouwen terug moeten halen. Body Mind Release helpt jou om je ballast los te laten en je verloren positieve gevoelens terug te halen. Niet praten, maar doen! Het is een methode die de innerlijke oorzaak van al je levensklachten bij de kern aanpakt. Of het nu gaat om stress, somberheid, depressie, piekeren, angsten, burn-out of emotionele afhankelijkheid, het maakt niet uit. In de kern heeft het dezelfde oorzaak: beperkende gevoelens, beperkende overtuigingen, angsten en onbewuste programmeringen in combinatie met het verlies van positieve gevoelens.

De tweede vraag die mij vaak gesteld wordt is: “Loslaten? Maar hoe doe je dat dan?” Mijn antwoord? “Loslaten is niet moeilijk. Het is een kwestie van doen.” Er zijn alleen een aantal redenen waarom we niet los kunnen laten, wat we los zouden willen laten. Door die redenen bij aanvang van het traject aan te pakken, lukt het wel. Binnen een Body Mind Release traject ga je tijdens een periode van 7-10 weken aan de slag met het loslaten van je beperkende gevoelens, overtuigingen en angsten en het terughalen van je verloren positieve gevoelens. Na 5 sessies sta je terug in je kracht en ga je herprogrammeren. Daarna val je nooit meer terug.

Nieuwsgierig geworden hoe deze methode werkt? Body Mind Release: Niet praten, maar doen! We vertellen jou graag wat deze effectieve en duurzame methode voor jou kan betekenen.


Dit is een bijdrage van Rachel Noach