Home > Blogs > Moet ik dit nu doen?

Moet ik dit nu doen?

‘Hoe is het?’ ‘Goed. Druk.’ Dit is een van de meest gevoerde conversaties, denk ik.

En logisch ook, want het leven is vaak druk. Er moet veel. Moet ik dit nu doen? Wat is belangrijk? Waar begin je?

Herkenbaar? Misschien is dit vragenlijstje dan wel wat voor jou,  om je te helpen keuzes te maken in je tijdsbesteding.

 

Jouw tijd is goud waard

Soms kun je naar je to-do lijstjes kijken en je een beetje overweldigd voelen, Werk, studie, familie en vrienden, sociale verplichtingen, het kan zich opstapelen tot je door de bomen het bos niet meer ziet. Of misschien heb je nog niet eens toegekomen aan een to-do lijstje, maar ervaar je vooral een gevoel van druk(te) en chaos.

Toch is ook het indelen en organiseren van je tijd een keuze. Tijd is een van de meest schaarse en kostbaarste dingen geworden van deze tijd en het is de moeite waard om daar bewust mee om te gaan. Timemanagement dus! Niet omdat het moet, maar omdat het je iets oplevert. Rust, bijvoorbeeld, omdat je overzicht hebt en niet wordt geleefd. Tevredenheid, omdat je zelf kiest wat jouw tijd en aandacht waard is.

 

Waarom is kiezen belangrijk?

Als je niet bewust kiest waar je je tijd aan geeft, ben je vaak eerst met de kleine klusjes bezig, met het eerste wat je je bedenkt, met datgene wat je zonder nadenken doet of met dat wat het gemakkelijkst is. Het probleem is alleen dat je dan geen tijd overhoudt. Er is namelijk altijd wel wat te doen. Dat gaat ten koste van je vrije tijd, wat natuurlijk zonde is, maar ook van je langere termijndoelen. Er is niets mis met in het moment leven, dat is over het algemeen een prachtige eigenschap. Maar soms is het goed om vooruit te kijken. Om bijvoorbeeld iets te veranderen in je gewoonten, om te werken aan je dromen, om te bedenken waar je wilt staan over een jaar (of tien).

 

Een handig lijstje

Een van de sleutels tot timemanagement is dus keuzes maken. Een tweede is prioriteren en een derde is inzicht. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, overigens. Time management is een uitdaging. Zelf val ik nog wel eens in de valkuil dat ik dingen Heel Belangrijk vind, die dat eigenlijk niet zijn. Of allerlei dingen tegelijk ga doen.

Ik vind dit lijstje met erg handig om bewust keuzes te maken in mijn to-do-lijstje en ik deel hem hier graag met je. Eigenlijk is het maar één vraag, maar dan telkens met de nadruk op een ander woord. Heel fijn, want hulpmiddeltjes kunnen maar beter simpel zijn. Anders wordt het een to-do op zichzelf.

 

‘Moet ik dit nu doen?’

  1. MOETik dit nu doen? Hoe belangrijk is dit? En moet ik of wil ik dit doen? Soms helpt het al om te bedenken of je iets wilt in plaats van moet. En waarom je dat wilt. Een wens is een betere motivator dan een verplichting. Moet je nu gaan schoonmaken of wil je graag een opgeruimd huis?
  2. Moet IKdit nu doen? Ben jij de (beste) persoon om dit te doen? Doe je je eigen taak of die van iemand anders? Kun je het delegeren? Soms is iemand anders beter geschikt voor een bepaalde taak. Soms trekken we bepaalde taken naar ons toe of laten die bij ons op ons bordje leggen, terwijl het in feite niet onze taak is.
  3. Moet ik DITnu doen? Je hebt vandaag 24 uur. Is dit hetgeen waarmee je je tijd wilt vullen? Is dit het belangrijkste om nu te doen? Waarschijnlijk moet je van alles doen, maar je kunt niet alles tegelijk.
  4. Moet ik dit NUdoen? Of kan het ook later? Soms lijken dingen dringender dan ze zijn. Vraag je dan af waarom het per se nu moet en van wie dat moet. En soms zijn dingen wel dringend, doe ze dan vooral.
  5. Moet ik dit nu DOEN? Moet dit überhaupt gedaan of opgelost worden of zal het probleem vanzelf weggaan? Sommige dingen hebben de neiging om zichzelf op te lossen door de tijd heen. Het kan bijvoorbeeld spannend zijn om bepaalde dingen los te laten en erop te vertrouwen dat jouw inmenging niet nodig is, maar wel de moeite waard. Of een stap achteruit te doen in plaats van alles te willen oplossen.

 

Dit zijn ze, de vijf vragen om jou te helpen bewuste keuzes te maken in je tijd. Wie weet helpt het je, succes! Ik kan je hier bij helpen, voor meer informatie bekijk mijn profiel of website.

Myrthe van Milligen

Solidum Coaching