Home > Blogs > Leidinggevenden; verander je gedachten en verhoog je effectiviteit

Leidinggevenden; verander je gedachten en verhoog je effectiviteit

 

Verander je gedachten, verander je leven; het kan zijn dat je het idee hebt dat deze zin bedacht is door een sekteleider. Of je het vindt klinken als een zin uitgesproken door een te gladde autoverkoper.

Toch begint elke significante en positieve levenstransformatie met het herzien van gedachten.

Jouw mindset is echt een krachtig instrument wanneer je wilt starten met het veranderen van je gedrag. Doel daarbij is natuurlijk het winnen aan levenskwaliteit; hoe dat er voor jou ook uitziet.

 

De oorsprong van jouw leiderschapsgedrag

Laten we eens wat dieper duiken in de kracht van het denken. Welke overtuigingen van jaren geleden houden je vandaag de dag tegen?

Vanaf je kindertijd ontvang je boodschappen uit de buitenwereld; dat start bij je ouders of opvoeders. Als kind verwerk je alle gebeurtenissen via je emotionele, onderbewuste geest, omdat je logische denken dat huist in je brein (de cortex) niet volledig volgroeid is. Dat is pas rond je 25e jaar het geval.

Je onderbewuste heeft niet echt het vermogen om te onderscheiden of je ervaring werkelijk waar is, het neemt het gewoon aan als een feit. Deze feiten neem je mee naar je volwassen leven, totdat je ze herziet.

Voorbeelden

Deze boodschappen kunnen, wanneer ze maar vaak genoeg herhaald worden, opgeslagen worden in je brein als kernovertuigingen. Hier zijn een paar voorbeelden die jou, in je rol als leidinggevende, behoorlijk in de weg kunnen zitten. Voel je de kramp ergens in je lijf als je deze zinnen leest?

 • Het is belangrijk dat ik als leidinggevende aardig gevonden wordt door mijn medewerkers en superieuren.
 • Als manager mag ik absoluut geen fouten maken; dat gaat me achtervolgen.
 • Ik ben deze baan pas waard als ik alles perfect afhandel.
 • Ik moet in de gaten houden of mijn medewerkers te vertrouwen zijn en ze daarom controleren.
 • Alles moet precies zo gaan zoals ik dat wil; anders loopt het niet goed.
 • Waarom zit het ook altijd zo tegen?
 • Als die andere afdelingen nou eens één keer zouden meewerken, zou alles veel soepeler verlopen.
 • Vanuit mijn rol moet ik altijd alle risico’s goed kunnen inschatten en erop anticiperen.
 • Deze verantwoordelijkheid veeg ik van mijn bord, onhaalbaar. Het als een uitdaging zien, kost me zeeën van tijd.
 • In m’n eentje stel ik niks voor; ik ben totaal afhankelijk van anderen.
 • Ik ben zoals ik ben als leider, ik kan mezelf niet veranderen.
 • De problemen van mijn medewerkers zijn mijn problemen.

Hoe te beginnen?

Wanneer je wilt starten met de ‘herprogrammering’ van een beperkende gedachte zal je deze eerst moeten identificeren. Je ervan bewust zijn dat deze overtuiging ongewenste effecten oplevert en dat er een beter alternatief voorhanden is. Het is simpel; wat je niet (h)erkent, zal je in stand willen houden. De urgentie ontbreek immers. Verandering start met de (h)erkenning dat je een beperkende overtuiging hebt; dat is een cruciaal en onontkoombaar element.

Een nieuw verhaal

Laten we het voorbeeld nemen van ‘als manager mag ik absoluut geen fouten maken; dat gaat me achtervolgen’.

Deze beperkende overtuiging duikt waarschijnlijk op wanneer je iets spannend vindt of voor het eerst doet in je werk. Het hangt samen met angst, perfectionisme en controle willen houden.

Een gedachte als deze popt ook op als er helemaal geen reden voor is. Sterker nog, je hebt vaak ‘verhalen’ ontwikkeld rond dit idee dat in feite jouw eigen ongecontroleerde waarheid is.

Om een overtuiging te herzien, zal je deze moeten herkennen als deze opduikt. Je beseft je terdege dat de gedachte/het verhaal niet klopt en vervangt deze door een meer realistische en nuchtere variant.

Selftalk

Een handige manier om dit te doen is je voor te stellen wat je zou zeggen tegen een goede vriend of vriendin die je dit verhaal vertelt. Je zou waarschijnlijk spontaan zeggen dat het onmogelijk is om nooit fouten te maken.

‘Het is menselijk om dat te doen en bovendien als je geen fouten maakt, valt er ook weinig te leren!’

Door het gebruik van selftalk kun jij je kernovertuigingen herformuleren en zal het je lukken die interne criticus in je hoofd tot bedaren te brengen. De belemmerende gedachten vervang je door een vriendelijke en opbouwende boodschap die bovendien ‘waar’ is.

Hypnotherapie en hypno-coaching versnellen het proces

Hoewel het mogelijk is om zelf je denkwijzen te veranderen, is het vaak sneller en krachtiger om het met wat extra steun te doen. De klanten met wie ik werkte, waren in staat om hun overtuigingen snel te veranderen. Dit komt door de aanpak waarin traditionele coaching afgewisseld wordt met hypnotherapie.

In de ontspannen staat van hypnose is het bijvoorbeeld mogelijk te ontdekken waar een overtuiging vandaan komt en dat deze in het ‘nu’ niet langer relevant is. Dit maakt het loslaten daarvan gemakkelijker.

Door hypnose te combineren met coaching en het uitvoeren van simpele opdrachten, wordt de ‘herbedrading’ in je brein versnelt en verdiept. Daardoor neemt de kwaliteit van je (werkende) leven toe.

Aan de slag

Als je na het lezen van dit artikel het gevoel hebt dat je ‘nu’ iets wilt doen aan het doorbreken van belemmerende overtuigingen en gedachtepatronen, neem dan contact met mij op via mijn pagina op Balansportaal.

Dan plannen we een korte intake in, zodat je snel een idee hebt van de mogelijkheden die ik jou kan bieden.


Dit is een bijdrage van Paola Pisu. Zij is gespecialiseerd in werkgerelateerde vraagstukken en heeft meer dan twintig jaar ervaring als coach/counselor in het bedrijfsleven.

Paola Pisu | Balansportaal