Home > Blogs > Keuze maken

Keuze maken

Marissa Langeveld Puur Biesland coaching

Werken of studeren? Maar welke studie dan? Kinderen? Of reizen? Trouwen of beter niet trouwen? Waar doe je goed aan? Wat is de beste keuze? Er zijn zoveel keuzes! En continu moeten we kiezen. Heel de dag door maken we keuzes. Van kleine dingen zoals wat eet ik als lunch? Ga ik voor de gezonde salade? Of toch iets lekkers vet omdat ik daar zin in heb? Tot grote beslissingen zoals een studie keuze.

We leven in een meerkeuzemaatschappij.

Ook ik heb daar de last van ervaren en ervaar deze nog steeds wel eens. Nog niet zo lang geleden was ik met drie studies tegelijk bezig. Drie! Waarom? Ik kon niet kiezen. Alles leek mij leuk en het leek wel alsof ik overal mogelijkheden in zag. En ja, die mogelijkheden zijn er ook zeker. Maar waarom het dan toch niet handig is om alles tegelijk te doen? Je hebt maar beperkt tijd en energie. En het lijkt wel alsof we, en met we bedoel ik vooral de millenial, het leven van 3 personen in 1 persoon willen stoppen. ALLES ERUIT HALEN WAT ERIN ZIT! We willen alles. Reizen, vrijwilligerswerk, sporten, gezond eten, een goede baan, een leuk huis, een gezin, omhoog klimmen op de ladder voor die promotie etc. etc. Daarbij vinden we het ook nog belangrijk om te voldoen aan de norm/ verwachtingen van anderen.

Veel of weinig opties, grote of kleine keuzes, om de juiste beslissing te nemen zijn een paar zaken van essentieel belang. Als eerste moeten we weten wat we willen. Daarna moeten we een overzicht hebben van de mogelijke opties en ten slotte moeten we deze opties afwegen en er een keuze uit maken.

Het is dus van belang om te weten wat je wilt. Als jij een doel voor ogen hebt kan je bepalen wat er bijdraagt aan je doel. Om te weten wat jij wilt is het nodig om zelfonderzoek te doen. Als je zelfkennis hebt en weet wat je doelen zijn kan je je keuzes daarop aanpassen.

Jij wilt bijvoorbeeld 5 kg afvallen. Het is dan belangrijk om te onderzoeken waarom jij 5 kg wilt afvallen. Wat is je uiteindelijke doel? En dan bedoel ik niet alleen het cijfer op de weegschaal. Maar je wilt er altijd een bepaald gevoel mee bereiken. Als we iets nastreven doen we dat omdat we hopen daar een bepaald gevoel van te krijgen. Stel jij bent deze 5kg kwijt. Hoe voelt dit? Wat doe je anders? Gedraag je je anders? Hoe uit zich dat? Onderzoek alles wanneer jij je doel hebt bereikt en omschrijf welk gevoel dit oplevert. Dit gevoel.. dat is je doel.

Bijvoorbeeld: je wilt je energieker voelen.

Dan is het doel je energiek voelen en een middel daar naar toe is afvallen. Er zijn verschillende paden die kunnen leiden naar het uiteindelijke doel; je energieker voelen.

Één van deze paden kan zijn 5 kg afvallen. Je hebt misschien eerder ervaren dat je je energiek voelt wanneer je lichter bent? Of omdat je weet dat je dan meer kan bewegen waardoor je je energieker gaat voelen?

Om keuzes te maken is het belangrijk om je doel voor ogen te houden.

Tijdens het maken van een keuze kan je afwegen of dit bijdraagt aan je doel.Vele wegen leiden naar Rome. Dat geldt ook in het geval van je doel. Je kan je op zoveel verschillende manieren energieker gaan voelen; een lifestylecoach, personal trainer, diëtist, sportschoolabonnement, letten op je hoeveelheid slaap, minimaal 300 gram groente per dag etc.  Laat je niet afleiden door alle verschillende soorten keuzes. Of je nu A of B of allebei kiest het gaat erom dat je stappen maakt richting je doel. Je energieker voelen. Je zult nooit weten of optie A of B of een combinatie beter is. Er bestaan namelijk geen perfecte keuzes. Het in beweging komen richting je doel, daar gaat het om. Stappen maken.. vooruit gaan en niet omkijken. Niet meer bedenken of de andere route misschien beter was geweest. Nee dat zal je nooit te weten komen. Het gaat erom dat jij vooruit gaat.. richting je doel.

Nu is het natuurlijk wel zo dat bepaalde wegen beter bij je passen. Soms gebeurd het dat je onderweg bent naar je doel en erachter komt dat dit niet jouw route is. Je hebt bijvoorbeeld gekozen om met een diëtist aan de slag te gaan maar dit kost je zo ontiegelijk veel moeite. Wees eerlijk naar jezelf. Je kan ten alle tijden voor een andere route kiezen. Misschien past het jou veel beter om elke dag een uur te gaan wandelen i.p.v. een streng dieet? En het is niet zo dat je het fout hebt gedaan. Want we weten pas of er iets bij ons past ja of nee wanneer we het uitvoeren. Dus je kan niet van te voren weten dat de route van de diëtist niet bij jou past.  Het gaat erom dat je in beweging komt en dat je een route kiest en deze gaat uitproberen.

Vooruit kijken en niet achterom kijken. Foute keuzes bestaan niet. Gedurende je tocht richting je doel leren wat er wel en niet bij je past bestaat wel.

Weet dus wat je wilt bereiken. Welk gevoel? Wat is je doel?

Toen ik drie studies tegelijk deed had ik totaal niet voor ogen wat ik uiteindelijk wilde bereiken. Ik wist niet wat mijn doel was.. dus ik deed maar wat. De sleutel om erachter te komen wat jij wilt is zelfonderzoek. Ga onderzoeken wie jij bent, wat jij wilt en wat jij kan.

Ik heb je graag verder, zie hier mijn profiel op Balansportaal of bekijk hier mijn website.