Home > Blogs > Eigendom, je kunt er niet genoeg van hebben?

Eigendom, je kunt er niet genoeg van hebben?

We doen met zijn allen hard ons best om alles wat van ons is veilig te stellen. Beveiliging van ons huis, onze persoonsgegevens en privacy, van informatie en wat nog meer. Wat kunnen we en moeten we doen om indringers, inbrekers, hackers en andere ongewenste personen en zaken buiten de deur te houden? We worden aan alle kanten gewaarschuwd, zowel voor de fysieke inbreuken als de online varianten daarvan.

Op onze materiële bezittingen zijn we zuinig. Een extra slot op je fiets, camerabeveiliging thuis, misschien een alarmsysteem.

Wat van jou is, is van jou. En daar moet iedereen af blijven. Ook over de veiligheid van onze persoonsgegevens krijgen we steeds meer waarschuwingen, blijf alert!

Eigendom over jezelf

Maar hoe zit het met het eigendom over jezelf? Welke ongewenste ‘indringers’ laat jij binnen bij het vormen van je gedachten, bij je doen en laten. Hoe ‘vrij’ ben jij? Zijn er veel gedachten die anderen aan jou opleggen, door opvoeding, omgeving of een situatie waar je in zit? Hoeveel ruimte heb je, krijg je, of geef je jezelf? Hoe zit het nou echt met jouw eigendom over jezelf? Heb jij de regie, of leg je die bij anderen?

We zijn vaak niet echt gewend om daarover na te denken, te reflecteren over deze regie over ons leven.
Natuurlijk worden de dingen die je doet, die je denkt en die je voelt in de loop van je leven ingekleurd. Je komt als nietswetende baby op de wereld, en gaat vanaf dat moment je brein en je gedachten kleuren, dat gebeurt ongemerkt.

Familie, vrienden, omgeving, social media, nieuws en fake nieuws, alles heeft een invloed. Weet je nog onderscheid te maken? in hoeverre zijn je gedachten je eigen gedachten, neem je zelf je beslissingen en maak je je eigen keuzes? Of kies je eigenlijk iets omdat een ander vindt dat…

coaching-bij-22-onderweg

Verder met je levensreis

Stel, je stapt met een aantal mensen – bekenden en onbekenden – een denkbeeldige bus in om verder te gaan met je levensreis. Ga je dan zelf achter het stuur zitten, of laat je de reis door anderen bepalen? Ga jij op de achterbank van de bus zitten, laat je je leiden? Of zit je middenin, volop bezig om het iedereen in de bus naar de zin te maken, als goede gastvrouw of gastheer? Misschien wissel jij regelmatig van rol?
Geen enkele rol is goed of fout, beter of minder goed. Maar sta er eens bij stil, hoe doe je dat nou, dat leven.

Waarom zit je niet gewoon zelf achter het stuur van de busreis die symbool staat voor je levensreis? Zeker als je vastloopt, in de knoop zit, even niet weet hoe je verder zal gaan. Hoe zit het op dat moment met jouw eigendom over je eigen leven?

Bewustwording

Wat wil ík, wat kan ik, hoe is het voor mij, hoe voélt het voor mij, wat zegt mijn intuïtie? Bewustwording over eigendom, je éigen wijsheid gebruiken en niet die van anderen, het is een groot goed.
Deze bewustwording speelt een rol bij iedereen, maar op momenten dat je vastloopt in het leven is het juist dán belangrijk te gaan kijken welke gedachten echt van jou zijn en welke eigenlijk van anderen. Dit kan zijn in specifieke stress- of burn-outsituaties, maar het geldt natuurlijk voor tal van dingen die zich kunnen voordoen.

Bij langdurige stress of in een burn-outsituatie kunnen mensen de rust vaak niet meer vinden om aan een stukje zelfreflectie te kunnen doen, terwijl deze juist hard nodig is. Start met fysieke ontspanning, en ga dan verder op onderzoek. Snuffel in alle bagage die je meeneemt op je levensreis.

Wat is van mij, wat is van een ander. Dit neem ik nog mee, en dat laat ik los.

Kom je er zelf niet helemaal uit? Ik kijk graag met je mee hoe je verder kunt.

Anja Poot
Coaching bij 22

Bekijk mijn profielpagina op Balansportaal