Home > Blogs > Ben ik hoogsensitief?

Ben ik hoogsensitief?

Heb je weleens het gevoel dat je anders bent? Waar anderen moeiteloos door een supermarkt manoeuvreren, ben jij je vooral bewust van alle prikkels. Je batterij is eerder leeg dan je omgeving, je hebt eerder behoefte aan rust. Geluiden komen harder binnen, licht is intenser en een chaotische omgeving is niet prettig. Als jij je hierin herkent, dan ben je misschien wel hoogsensitief.

ben-ik-hoogsensitief

Wat is hoogsensitiviteit?

Een hoogsensitief persoon (HSP) is een zeer gevoelig persoon die een interne filter mist. Daarmee wordt bedoeld dat hoogsensitieve mensen veel prikkels registreren en dus ook sneller overprikkeld raken. Alle geluiden, beelden en emoties komen binnen, veel informatie dus. Je voelt de stemming van mensen om je heen feilloos aan, je hoort alle gesprekken van anderen om je heen en in een drukke omgeving kan het je al snel aanvliegen.

Er wordt geschat dat ongeveer 15-20% van de bevolking hoogsensitief is. Hoogsensitiviteit heb je altijd, het is niet aangeleerd en het is ook geen afwijking of handicap. Wel kan het soms lastig zijn om ermee om te gaan, maar door ervaring zal je zelf leren wat wel en niet voor jou werkt.

Hoe herken je hoogsensitiviteit?

Twijfel je of je hoogsensitief bent? Misschien heeft iemand in je omgeving het al eens opgenoemd of heb je zelf een vermoeden. Er zijn verschillende kenmerken waar je hoogsensitiviteit aan kan herkennen. Niet al deze kenmerken hoeven op jou van toepassing te zijn om toch hoogsensitief te zijn, voor iedereen is dit namelijk anders.

 • Je neemt de emotie van anderen snel over
 • Je hebt een sterk inlevingsvermogen
 • Je hebt een diepere zintuigelijke waarneming
 • Je hebt een sterke emotionele reactie
 • Creatief, innovatief en analytisch zijn eigenschappen die jou beschrijven
 • Je hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel
 • Je hebt tijd nodig voor jezelf, om op te laden
 • Je kan minder goed tegen harde geluiden en fel licht
 • Je voelt je thuis in de natuur
 • Je kan goed non-verbale communicatie aflezen bij mensen
 • Je bent gevoelig voor angst, onrust en paniek
 • Je ziet snel verbanden en kan snel schakelen

Hoe ga je om met hoogsensitiviteit?

Laten we dit voorop stellen; hoogsensitiviteit is een kwaliteit. En net zoals iedere kwaliteit kent hoogsensitiviteit valkuilen, in dit geval onder andere dat je snel overprikkeld bent en gevoelig bent voor anderen hun mening. Maar wanneer je leert omgaan met deze valkuilen kan je veel positieve kanten leren kennen van hoogsensitief zijn. Ga opzoek naar wat triggers voor jou zijn en luister goed naar je lichaam, het is belangrijk om niet over je grenzen te gaan en op tijd rust te nemen.

Vind je het lastig om met hoogsensitiviteit om te gaan? Wees lief voor jezelf en onthoud dat je niet de enige bent. Wanneer je dit gaat omarmen zal het je leven rijker maken, ondanks de soms moeilijke momenten. Wil je dit liever niet alleen doen? Het is nooit een verkeerde keuze om hulp in te schakelen van een professional, zeker niet wanneer het om zo’n kwaliteit gaat.

Vind een professional op het gebied van HSP