Home > Blogs > Ben ik hooggevoelig?

Ben ik hooggevoelig?

Vraag je je wel eens af: Ben ik hooggevoelig? Als je je in de meeste van deze signalen kunt vinden, is de kans groot dat je een HSP bent.

1. Je hebt een hekel aan geweld

Iedereen heeft een hekel aan geweld en wreedheid, maar voor hoogsensitieve mensen kan het zien of horen ervan buitengewoon verontrustend zijn.

2. Je bent vaak emotioneel uitgeput door het absorberen van andermans gevoelens

Het is niet ongebruikelijk dat een HSP een kamer binnenloopt en onmiddellijk de gemoedstoestand voelt van de mensen erin. Dat komt omdat hoogsensitieve mensen zich zeer bewust zijn van subtiliteiten – inclusief gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en stemgeluid – die anderen misschien missen. Het gevolg is dat hoogsensitieve mensen vaak last hebben van emotionele uitputting.

3. Je trekt je vaak terug

Of je nu introvert of extravert bent, je hebt voldoende tijd nodig, bij voorkeur alleen.

4. Je bent een zoeker

HSP’s zoeken antwoorden op de grote vragen in het leven. Ze vragen waarom de dingen zijn zoals ze zijn en wat hun rol daarin is.

5. Plotselinge, harde geluiden laten je schrikken

Een luide motorfiets die plotseling voor je raam brult, kan je bijvoorbeeld echt door elkaar schudden.

6. Je kleding is belangrijk

Je bent altijd al gevoelig geweest voor wat je draagt. Krassende stoffen of beperkende kleding – zoals broeken met een strakke tailleband of panty – irriteren je echt.

7. Verandering is buitengewoon verontrustend

HSP’s vinden troost in hun routines, omdat het bekende veel minder stimulerend is dan iets geheel nieuws. Over het algemeen hebben HSP’s meer tijd nodig dan anderen om zich aan veranderingen aan te passen.

8. Je wordt verkeerd begrepen

Hoge gevoeligheid wordt vaak verkeerd gelabeld. Misschien werd je ‘verlegen’ of ‘angstig’ genoemd, en misschien werd er gesuggereerd dat er iets mis met je was.

9. Conflict vermijden

Sommige hoogsensitieve mensen zijn conflictvermijdend en doen of zeggen ze bijna alles om de ander gelukkig te houden. Het is omdat conflict zoveel pijn doet.

10. Je bent diep geraakt door schoonheid

Heerlijke maaltijden, rijke geuren, prachtige kunstwerken of opzwepende melodie├źn hebben een diepe indruk op je. Je begrijpt niet dat andere mensen niet zo ontroerd zijn door schoonheid als jij.

Heb je behoefte aan meer informatie? Neem dan eens een kijkje hier.

 

Ben ik hooggevoelig?