Home > Behandelingen > Tension & Trauma Releasing Exercises (TRE)

Tension & Trauma Releasing Exercises (TRE)

Tension & Trauma Releasing Exercises – kortweg TRE – is een behandelmethode die helpt bij het loslaten van diepliggende (spier)spanning, veroorzaakt door inspanning, stress of trauma. Door middel van een natuurlijk trilmechanisme in spier- en bindweefsel wordt spanning afgevoerd, waardoor er ruimte komt voor herstel. TRE is een natuurlijke behandelmethode. 

tre-therapie-tension-release

Wat is TRE?

TRE is een behandelmethode die is ontwikkeld door Dr. David Berceli. Hij ontdekte dat mensen na een hevige gebeurtenis of bij stress spontane trillingen en bewegingen ervaren. Vaak wordt dit trillen als lastig ervaren en probeert men het te onderdrukken. Berceli ontdekte echter dat deze trillingen juist belangrijk zijn om spanningen in het lichaam los te laten en de rust in het zenuwstelsel te herstellen. De trillingen zijn geen onderdeel van het probleem, maar een onderdeel van de oplossing.

TRE behandeling

Tijdens een TRE behandeling leer je hoe je spiertrillingen zelf op gang kunt brengen. Het betreft een fysieke methodiek. De trillingen die ontstaan worden over het algemeen als plezierig en ontspannend ervaren. TRE helpt bij het ontladen van opgebouwde (chronische) stress, zonder enige medicatie. 

Voordelen van TRE

Het beoefenen van TRE heeft de gezondheid en het welzijn van vele mensen verbeterd. Het heeft vele voordelen, waaronder:

  1. Loslaten van spanningen en emoties
  2. Verminderen van klachten zoals angst/paniek en slapeloosheid
  3. Verbetering van de spijsvertering en verminderen van lichamelijke spanning, zoals nek- en rugklachten, bekkenproblemen, knieklachten en meer.
  4. Het herstellen van de natuurlijke herstelreflex van het lichaam
  5. Verbeterde veerkracht en welzijn

Het ontladen van spanningen en emoties is vooral belangrijk omdat ons lichaam spanning en emoties kan opslaan. Soms hebben mensen ervaringen die zo’n diepe indruk hebben achtergelaten dat het te veel is om ze te verwerken. Het lichaam slaat het op en op een bepaald moment merk je dat het je blokkeert, misschien fysiek, misschien emotioneel/mentaal.

Wanneer is TRE geschikt?

TRE is geschikt voor mensen die last hebben van spanning, stress en trauma. Het is geschikt voor mensen die geen medicatie willen gebruiken en op zoek zijn naar een natuurlijke behandelmethode. TRE kan worden toegepast bij verschillende klachten, zoals spierspanning, nek- en rugklachten, hoge ademhaling, bekkenproblemen, spijsvertering, knieklachten en meer.

Waar vind je een TRE behandeling?

Verschillende TRE therapeuten bieden de behandelmethode aan op Balansportaal. Het is belangrijk om een therapeut te vinden die bij jou past en die jou kan helpen bij het toepassen van de oefeningen. Voel je vrij om contact op te nemen met een van de bij Balansportaal aangesloten TRE therapeuten. Dit kan eenvoudig en vrijblijvend middels het contactformulier op elke praktijkpagina.

> Vind een TRE-therapeut