Home > Blogs > Assertiever worden: Hoe doe je dat?

Assertiever worden: Hoe doe je dat?

Assertief worden betekent direct zijn over wat je nodig hebt, wilt, voelt of gelooft op een manier die de mening van anderen respecteert. Het is een communicatieve vaardigheid die conflicten kan verminderen, je zelfvertrouwen kan vergroten en relaties (op de werkplek) kan verbeteren.

Tips assertiever worden

Hierbij enkele tips om je te helpen assertiever te worden:

 

  1. Neem de beslissing om jezelf positief te laten gelden. Wees assertief in plaats van passief of agressief en begin vandaag met oefenen.

 

  1. Streef naar open en eerlijke communicatie. Denk eraan om andere mensen te respecteren wanneer je je gevoelens, wensen, behoeften, overtuigingen of meningen deelt.

 

  1. Luister actief. Probeer het standpunt van de andere persoon te begrijpen en onderbreek hem niet wanneer hij of zij het je uitlegt.

 

  1. Overeenkomen om het oneens te zijn. Onthoud dat het hebben van een ander standpunt niet betekent dat je gelijk hebt en dat de andere persoon ongelijk heeft.

 

  1. Voorkom schuldgevoelens. Wees eerlijk en vertel anderen hoe je je voelt of wat je wilt, zonder beschuldigingen te uiten of hen een schuldgevoel te geven.

 

  1. Blijf kalm. Adem normaal, kijk de persoon in de ogen, houd je gezicht ontspannen en spreek met een normale stem.

 

  1. Pak een probleemoplossende benadering van conflicten aan. Probeer de ander te zien als je vriend en niet als je vijand.

 

  1. Oefen assertiviteit. Praat op een assertieve manier voor een spiegel of met een vriend (in). Let zowel op je lichaamstaal als op de woorden die je zegt.

 

  1. Gebruik ‘ik’. Blijf bij uitspraken die ‘ik’ erin bevatten, zoals ‘ik denk’ of ‘ik voel’. Gebruik geen agressieve taal zoals ‘jij altijd’ of ‘jij nooit’.

 

  1. Wees geduldig. Assertief zijn is een vaardigheid die moet worden geoefend. Bedenk dat je het soms beter zult doen dan op andere momenten, maar je kunt altijd van je fouten leren.

Assertiever worden