Home > Blogs > Alle verandering is moeilijk

Alle verandering is moeilijk

Veranderen van leefstijl, eetgewoonten of loskomen van verslavingen is echt lastig. Dat komt doordat jouw ego, dat stemmetje in je achterhoofd, vol met (soms onzinnige en foute) overtuigingen, niet houdt van verandering. Alles wat er nu is, is immers bekend terrein. Je ego wil dat graag zo houden en doet er alles aan om je tegen te houden naar onbekend terrein te gaan!

Dus als jij wilt stoppen met roken of ongezond eten, zegt dat ego steeds: je kunt toch niet zonder die sigaret, of zonder die vette hap! Maar dat is natuurlijk niet waar. Je gaat echt niet dood als je geen sigaret of patatje krijgt. Hooguit voelt dat even niet zo fijn, maar dood ga je er niet aan. Dus het is echt niet van levensbelang dat jij nu even niet krijgt waar je je zinnen op had gezet.

verandering

Verandering op de lange termijn

Gek eigenlijk, dat een verandering die goed voor jouw lijf is, zo moeilijk vol te houden is. Alleen omdat het iets nieuws is. En dat is blijkbaar zo spannend, dat het stemmetje in je hoofd liever vasthoudt aan een ongezonde leefstijl, omdat dat bekend terrein is. Liever bekend en ongezond, dan onbekend en gezond. Je stemmetje gaat duidelijk voor de korte termijn. Want de lange termijn is niet zo goed te overzien. Dus je moet sterk in de schoenen staan om dat ondermijnende stemmetje niet te laten winnen.

Een tactiek om in te zetten is: ga naar het vervelende gevoel toe. Voel wat er met je gebeurt als je nu niet die sigaret aansteekt of die lekkere gevulde koek krijgt. En probeer er eens boven te gaan ‘hangen’. Kun je van een afstandje kijken naar jouw paniek, jouw nare gevoel? En zien dat het niet echt van levensbelang is? En kun je ook voelen dat het nare gevoel vanzelf weer weg ebt? Alles verandert continu, ook je vervelende gevoelens. Het kan ook echt helpen om in een hoekje te gaan zitten en te wachten tot het overgaat.

Een truc bij het in gang zetten van een verandering in je leven, is minder luisteren naar dat stemmetje in je achterhoofd. Die roept alleen maar dat er niets mag veranderen. Luister liever naar je buik, naar je gevoel. Dat is veel betrouwbaarder als het gaat om jouw leven!


Dit is een bijdrage van Karin de Vries van KAAT – Praktijk voor Body & Mind

 

kaat-praktijk