Home > Blogs > 7 Ongezonde gewoonten die mentaal sterke vrouwen niet hebben

7 Ongezonde gewoonten die mentaal sterke vrouwen niet hebben

sterke-vrouwen

#1 Sterke vrouwen vergelijken zichzelf niet met anderen

Voor je het weet, heb je het al gedaan. Je scrolt ‘gewoon even’ op je sociale mediakanalen als Instagram, Facebook en LinkedIn. En opeens merk je dat jij je zit te vergelijken met andere vrouwen. Ze lijken zo swipend een stuk slanker, blijer en gezonder.
Dat is heel ontmoedigend. Het versterkt alleen maar het gevoel dat je toch al had: ‘ik ben niet goed genoeg’.

Vergelijk de binnenkant van jezelf niet met de buitenkant van een ander. Kijk waar jij vandaag staat en vergelijk dat met waar jij gisteren, vorige week, maand of jaar stond. Dat is veel slimmer en interessanter. Zo stop jij je energie in het realiseren van je eigen dromen. Daar heb je veel meer controle over!

#2 Ze streven niet naar perfectie

Tony Robbins is heel duidelijk over perfectionisme:

People always try to be perfect. That’s why they don’t start anything. Perfection is the lowest standard in the world.

Perfectie geeft stress, waardoor je niet in actie komt en geen progressie maakt. Je gaat ervan op slot. Waarom dan die lat zo hoog leggen?

De meeste vrouwen zijn bezig met ‘wat andere vrouwen wel niet van ze zullen denken’, zegt Brené Brown.
Dan heb ik een goede raad voor je: andere vrouwen zijn net zo imperfect als jij en ik. 😉 Dus laat lekker je imperfecties zien. Word je een authentieker en leuker mens van.

ongezonde-gewoonten-mentaal-sterke-vrouwen

#3 Sterke vrouwen zien kwetsbaarheid niet als zwakte

Durf jij hulp te vragen? We zien hulp vragen als een teken van zwakte. Maar laten we eerlijk zijn, ben jij overal goed in? Natuurlijk niet, dat is onmogelijk. Dus laat los dat je overal iets van af moet weten.

Vraag anderen om advies, informatie of feedback.
Als iemand iets aan jou vraagt, dan vind jij dat toch ook leuk? Dat geldt dus ook voor de mensen om jou heen. Zo ontwikkel je een mooiere en gelijkwaardige vriendschap met anderen.

#4 Ze laten zich niet tegenhouden door twijfel en onzekerheid

Ons brein is van nature gericht op overleven. Het zal je dus bij elke (nieuwe) stap die je zet influisteren dat er iets fout zal gaan. En wat doe jij? Jij gelooft die informatie meteen en denkt dat er met jou iets mis is. Je bent niet goed, slim of capabel.

Dat is jammer. Je hoeft niet alles te geloven wat je denkt. Laat je niet leiden door twijfels en onzekerheden: je kunt veel meer dan jij jezelf wijsmaakt.

Mensen raken niet van slag door de dingen die gebeuren,
maar door hun gedachten erover

~ Epictetus

#5 Sterke vrouwen denken niet te veel na over alles

Er komen dingen op je pad, die je liever aan je voorbij had willen gaan. Shit happens. We hebben daar niet altijd controle op. Je kunt die situaties continu in gedachten nemen, maar daar verandert de uitkomst niet door. Het kost je bakken met tijd en energie.

Kijk welke les er onder het voorval ligt en pas die toe.
En wees helder voor jezelf. Waar kun jij iets aan veranderen? Verander dat. En waar heb je geen invloed op? Accepteer dat.

#6 Ze vermijden geen uitdagingen

Door uitdagingen uit de weg te gaan in je werk en persoonlijk leven, zit je vast. Uitdagingen zijn vermomde groeipareltjes. Ze helpen je nieuwe dingen te leren en te ervaren, waarvoor je sterker en mooier wordt. Je wordt een betere versie van jezelf.

Stel, je hebt een moeilijk gesprek te voeren of je ziet een functie die je al een tijdje wil. Misschien voel jij je er nog niet helemaal klaar voor. Ga er toch voor.

Voel de angst en ga er doorheen. Kom in actie.
En weet dat het goede gevoel en de mentale kracht ná de actie komen.
Als je dat doet krijgt jouw zelfvertrouwen een boost.

#7 Sterke vrouwen laten hun potentie niet bepalen door anderen

Geloof jij wat anderen over jou zeggen? Dat je niet goed bent als leidinggevende, als moeder, als golfer? Als je dat bent gaan geloven, zonder aan fact-checking te doen, dan laat jij anderen jouw potentie bepalen.

Weet waar je goed in bent en waartoe je in staat bent. Heb vertrouwen in je eigen kunnen. Geloof in jezelf en laat je niet tegenhouden door afwijzing of kritiek van anderen.

Wat kun je doen?

Sterke vrouwen geloven in zichzelf. Zij vertrouwen er op dat zij de uitdagingen op hun pad aankunnen.
Leer hoe jij jouw onzekerheid en twijfels kunt doorbreken en hoe ook jij je zelfvertrouwen kunt vergroten.
Meld je aan voor het [GRATIS] webinar ‘F^ck de onzekerheid. Hoe je jouw zelfvertrouwen een boost geeft’.
Het geeft rust en zekerheid en maakt je leven een stuk leuker. 😉


Dit is een bijdrage van Jacqueline te Brake van Mindinspirations