Wat voor emoties kun je ervaren en hebben ze een functie?
Door Natalie Bilodeau
Wat voor emoties kun je ervaren en hebben ze een functie? Hoe komt het dat je fysiek ongemak of stijve spieren en zelfs darmklachten kunt ervaren door negatieve emoties?
Hoe het komt dat je moe wordt van bepaalde emoties?
Er zijn 4 soorten (basis) emoties waar wij als mens mee te maken kunnen krijgen.
Boosheid
Angst
Bedroefdheid (verdriet, depressie)
Blijheid
Emoties zorgen ervoor dat wij in bepaalde situaties op een bepaalde manier reageren. Helaas heb je deze niet altijd in de hand en kunnen emoties verschillende onderliggende redenen hebben.
Wanneer je niet in balans bent bijvoorbeeld bij een burn-out of depressie kun je je emoties minder controleren en kan je reactie heftiger zijn dan wanneer je wel in balans bent.
In sommige gevallen kun je je emoties onderdrukken, de ene mens kan dat beter en vaker dan de ander. Echter zit ook hier een limiet, een rekbaarheid aan. Hoe vaker je je emoties onderdrukt, hoe groter de druk uiteindelijk wordt en hoe groter de kans is dat je depressief wordt of in een burn-out raakt groot. Je zou het kunnen zien als een vulkaan die bij iedere onderdrukte emotie steeds voller wordt totdat het uiteindelijk tot een uitbarsting komt en het escaleert.
Wat de meeste mensen die emoties onderdrukken niet beseffen is dat het hebben van emoties ook een functie heeft, en dat het goed is om het jezelf toe te staan deze emoties te voelen.
Wat is dan de functie van boosheid?
Boosheid mag dan wel een negatief beladen emotie zijn, maar heeft wel degelijk ook een functie! In geval van onvrede die je ervaart of als iemand over de door jou gestelde grenzen heen gaat wordt met deze emotie je grenzen duidelijk kenbaar gemaakt.
Waar is de emotie angst goed voor?
Angst is eigenlijk in normale gevallen een hele waardevolle emotie. Angst zorgt er bijvoorbeeld voor dat je alert bent in bepaalde situaties. Je waarnemingsvermogen wordt verscherpt.
Wat is de functie van verdriet (bedroefdheid)?
Ieder mens krijgt in het leven te maken met bedroefd zijn, verdriet is een emotie waar je niet omheen kunt. Je kunt verdriet ervaren als je bijvoorbeeld iemand verliest. De functie van verdriet is het verwerken van bijvoorbeeld verlies. De uiting van verdriet (huilen) geeft ook naar de buitenwereld aan dat je op zoek bent naar steun!
Wat is de functie van blij zijn?
De emotie blijdschap kun je zien als een batterij. Deze emotie zorgt ervoor dat je energie krijg, dat je kunt genieten en levensvreugde krijgt. Ieder mens heeft energie nodig om uitdagingen die je tegenkomt aan te kunnen gaan.
Waarom kunnen negatieve emoties leiden tot fysieke klachten zoals moeheid, pijn en stijve spieren?
Angst!
Je lichaam krijgt als het ware 3 verschillende automatische opties aangereikt door de hersenen in angstsituaties.
De hiërarchische volgorde zou je als volgt kunnen verklaren:
De eerste reactie is: Vluchten! Als de mogelijkheid er is om te vluchten zal dit het eerste signaal zijn die afgegeven wordt. Dit is tevens de makkelijkste optie.
De tweede reactie is: Vechten en de 3e reactie is: Bevriezen.
Aangezien je lichaam op dat moment in een overlevingsmodus is wordt de keuze instinctief gemaakt. De keuze is dus niet bewust.
Het 1e lichamelijke merkbare symptoom bij de vlucht of vechtreactie is de versnelling van de hartslag, ademhaling en verhoging van de bloeddruk. Op dit moment is de aanmaak van de stof adrenaline in volle gang.
Het is dan ook de bevriezingsreactie die voornamelijk zorgt voor stijve spieren en kan in sommige gevallen zelfs tot verlammingsverschijnselen leiden. Je hartslag daalt en je ademt minder snel, je lichaamstemperatuur daalt en er treed een tijdelijke vernauwing van de bloedvaten op. Dit overlevingsmechanisme zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder zuurstof nodig hebt en zelfs minder bloed verliest bij eventuele verwondingen die optreden.
Angst wordt tevens ook gereguleerd door verschillende neurotransmitters in de hersenen. De neurotransmitters (boodschapperstoffen) gamma-amino-boterzuur (GABA), serotonine (5HT) en glutamaat spelen een belangrijke rol bij de regulering van angst.
Angst kan ook een symptoom zijn van continue stress of depressiviteit en manifesteert zich veelal ook tijdens een burn-out.
Angst is dus definitief een emotie die gelinkt kan worden met fysieke pijnen en stijve spieren en een moe en lusteloos gevoel.
Bedroefdheid, depressie, boosheid, angst en het niet goed kunnen slapen
Als je bedroefd bent of depressief, bang of boos bent heb je vaak moeite om je gedachten te sturen of uit te schakelen. Hierdoor slaap je slecht waardoor je overdag moe bent. Als dit langere tijd duurt is het ook mogelijk dat je hier lichamelijke klachten van krijgt zoals pijn en stijve spieren. Als je een goede nachtrust geniet dan krijgen organen en spieren de kans zich te herstellen.
Het eerste slaapstadium is de NREM slaap. (Non REM slaap)
Deze duurt doorgaans maar 3 tot 5 minuten en is de overgangsfase tussen waak en slaaptoestand. Lichaamstemperatuur daalt, de spieren beginnen zich te ontspannen en de ogen bewegen langzamer ook wel SEM genoemd (Slow Eye Movement). In deze fase kan het zijn dat de spieren zich kort kunnen aanspannen wat ervaren wordt als slaapstuipen.
De tweede slaapfase is een diepe slaap welke ongeveer 50% van de slaaptijd in zou moeten nemen. Stijgt de lichaamstemperatuur en werken organen zoals de longen, de nieren, en darmen optimaal, zij ontgiften je lichaam als het ware. Er vindt een vermindering van verzuring in de skeletspieren plaats en cellen in je lichaam herstellen zich.
Na de diepe slaap komt de zeer diepe slaap
In deze fase van je slaap is het lichaam zeer ontspannen en de ademhaling wordt diep en regelmatig, de hartslag is langzamer stabieler, er wordt een groeihormoon geproduceerd die er voor zorgt dat het lichaam zich sneller herstelt en nieuwe kracht opdoet.
Na de diepe slaap komt de REM slaap (Rapid Eye Movement) ook wel genoemd. In deze fase verlammen de spieren wat overigens ook voorkomt dat je je dromen niet uitvoert. Je lichaamstemperatuur zakt en het bloed vloeit naar onze hersenen.
Kortom als je door depressie, negatieve gedachten, boosheid, angst of om andere redenen slecht slaapt en niet alle fases van de slaap toestanden goed doorstaat ben je dus niet goed opgeladen en herstelt wat dus resulteert in moeheid, stijve spieren, en zelfs pijn.
Meditatie en hypnose kan je helpen te ontspannen om je beter in staat te stellen je gedachten positief te beïnvloeden.
Wil je meer informatie hierover bezoek dan mijn website: www.resetyourmindhypnoseandcoaching.com